7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAnaliză Dr. J Scott Younger: Războiul lui Putin – 5; etc.

Analiză Dr. J Scott Younger: Războiul lui Putin – 5; etc.

Înainte de analiza propriu-zisă, să află câte ceva despre autorul articolului. Dr. J. Scott Younger, OBE, este inginer civil de profesie; a petrecut 42 de ani în Orientul Îndepărtat, îndeplinind misiuni în 10 țări pentru BM, ADB, PNUD.  A publicat numeroase lucrări; a fost editorialist pentru Forbes Indonesia și Globe Asia. A făcut parte din consiliile de administrație ale Camerei Britanice și ale Camerei Europene și a fost vicepreședinte al Camerei Internaționale de Afaceri timp de 17 ani. Expertiza sa este în domeniul infrastructurii și al dezvoltării durabile și este interesat de afacerile internaționale. Este rector internațional al Universității President, Indonezia. Este membru al Consiliului consultativ al IFIMES. A trăit și a lucrat în Thailanda între 1978 și 1983 și a vizitat Birmania, Bangladesh și Nepal pentru proiecte.

Războiul din Ucraina, războiul lui Putin, are acum peste 100 de zile și se află într-un punct mort. Într-o zi, rușii au avut mici câștiguri în Donbas, teritoriile de la granița de est a Ucrainei, iar în următoarea zi sau cam așa ceva, auzim că au fost opriți și trimiși înapoi. Între timp, armamentul mai puternic, cu o rază de acțiune mai mare, promis de Marea Britanie, SUA și de unele țări europene, intră în funcțiune, deși cu întârziere și încet, iar acestea ar putea, ar trebui să-i trimită pe ruși înapoi. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, nu este deloc încântat de această evoluție a sprijinului occidental și avertizează asupra unei escaladări a activităților. Poate că acesta este un risc pe care Ucraina trebuie să și-l asume pentru a-și recăpăta teritoriile pierdute.

Va căuta Vladimir Putin o înțelegere dacă va deveni evident că trupele sale sunt împinse înapoi? Acest lucru va fi probabil încurajat mai degrabă mai devreme decât mai târziu de unele țări europene care suferă, deoarece depind în mod semnificativ de sursele rusești de petrol și gaze sau care îmbrățișează, de asemenea, unele simpatii rusești, cum ar fi Ungaria și Serbia. Cu toate acestea, Ucraina trebuie să se străduiască să își recupereze tot sau cea mai mare parte a teritoriului său, deoarece a pierdut o parte semnificativă a acestuia și care trebuie să includă Crimeea, jefuită în 2014, și toată coasta de sud, ieșirile maritime vitale ale Ucrainei, înainte de a accepta să se așeze la masă cu așa-numiții lor frați.

Se spune că Putin, care ar fi bolnav, este mai mult implicat în conducerea „operațiunii militare speciale”, așa cum o numește el. Acest lucru ar trebui să fie de ajutor pentru ucraineni, deoarece istoria arată că dictatorii care conduc războaie de la distanță rareori au succes, cum ar fi Filip al II-lea al Spaniei, un monarh care a exercitat puteri dictatoriale, și temuta Armada spaniolă dezlănțuită asupra unei Anglii relativ slabe în 1588 și, mai recent, Hitler în anii 1940.

Un rezultat neintenționat al războiului a fost consolidarea Occidentului și a alianței sale de apărare împotriva agresiunii rusești, NATO. Suedia și Finlanda s-au alăturat și nu au avut nevoie de prea multă persuasiune după ceea ce s-a întâmplat. Finlanda, în special, are o graniță lungă cu Rusia și are motive întemeiate din al Doilea Război Mondial să se teamă de intențiile ursului rusesc. În ceea ce privește NATO, în viitor, UE trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru funcționarea sa, deoarece SUA își va vedea treptat atenția ocupată de ambițiile chinezești.

Cu toate acestea, ca urmare a Brexit-ului, deși Marea Britanie este un susținător puternic al NATO, este discutabil faptul că NATO este slăbit pentru că a UK părăsit UE. Istoria NATO arată că aceasta a fost dependentă în mod dominant de SUA, Marea Britanie jucând al doilea rol ca importanță. Acest lucru trebuie să se schimbe, deși acest lucru ar fi fost probabil mai ușor dacă nu s-ar fi întâmplat Brexit-ul. În mod interesant, apropo, OCDE a estimat că Brexitul a costat Marea Britanie 35 de miliarde de euro până în prezent, iar anul viitor țara va înregistra, în aceste vremuri dificile, o creștere zero. Țara se luptă după Brexit și după pandemie.

Pe termen lung, Europa, cu sau fără Marea Britanie, trebuie să preia conducerea în această alianță defensivă. SUA se vor implica din ce în ce mai mult în Pacific.

Cu mai mulți americani sau cu mai puțini?

Este îngrijorător faptul că SUA a devenit o țară destul de divizată și este oarecum orientată spre interior. Atenția pe care o acordă afacerilor externe a scăzut și, până când nu va înțelege cu fermitate problema posesiei de arme de foc, acest lucru va continua. În acest moment, este singura țară din lume care are mai multe arme decât oameni și are un record îngrozitor în ceea ce privește violența armată și uciderea civililor nevinovați. Al doilea amendament al Constituției permite oricărui adult dreptul de a deține și de a purta arme, aparent pentru a se apăra pe sine și familia sa. Partidul Republican consideră acest lucru ca fiind sacrosanct și nu va tolera nicio schimbare sau ajustare a acestui amendament. Este posibil să fi fost valabil în anii de formare ai secolului al XIX-lea, dar cu greu este necesar acum, când există o mare forță de poliție care este înarmată, iar vremurile fără lege, timpurii, au trecut.

Cineva se poate întreba cum se poate întâmpla acest lucru. Devine clar unde se află forța Partidului Republican față de Democrați. Aceștia din urmă obțin majoritatea sprijinului lor din zonele urbane, care se găsesc mai ales în statele de pe litoral, în timp ce republicanii se află în numeroasele state cu întinderi mari de teren cu multe comunități rurale. În timp ce Senatul, camera superioară, este alcătuit din doi membri pentru fiecare stat, spre deosebire de Congres, camera inferioară, care este mai reprezentativă pentru populație și mult mai mare din punct de vedere al numărului de membri. Este de înțeles cum Congresul este frustrat în a obține ceva, deoarece Senatul este deținut în general de republicani.

George Friedman, în cartea sa din 2008, The next 100 years (n.r. Următorii 100 de ani), a conchis că SUA va cădea treptat în ultima parte a acestui secol. Europa ia aminte. Cu toate acestea, natura perturbatoare a politicii americane din ultimii ani, extremele fiind mai vizibile, ne face să ne îngrijorăm că acest lucru s-ar putea întâmpla mai degrabă mai devreme decât mai târziu, dacă țara nu își revine.

Între timp, China, în timp ce lumea a fost altfel distrasă de războiul lui Putin, și-a sporit în mod constant și pe furiș influența în regiunea Pacificului. A semnat un acord de sprijin cu Insulele Solomon, care a alarmat Australia și alte insule din Pacific. A „bâzâit” o aeronavă australiană în spațiul aerian internațional pentru a se ține la distanță și a avansat în liniște cu înarmarea apărării „insulelor” lor. Dacă văd că Occidentul este preocupat în continuare de Rusia, atunci ar putea face o mișcare în Taiwan, ceea ce ar fi un motiv la fel de bun ca oricare altul pentru ca SUA să acorde o atenție deosebită Pacificului de Vest de acum încolo și să se aștepte ca Europa, împreună cu Marea Britanie, să se ocupe de războiul lui Putin și de consecințele politice care decurg din acesta.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

Ange Postecoglou va aduce noi jucători în perioada de mercato

Ange Postecoglou, antrenorul echipei Tottenham Hotspur, a confirmat că echipa intenționează să fie activă în fereastra de transferuri din ianuarie pentru a întări lotul...

Promisiuni pentru antreprenori, în programul de guvernare al noului Guvern Ciolacu

Programul Start-Up Nation continuă, dar accentul se mută pe o strategie mai amplă Noul program de guvernare al Cabinetului Ciolacu promite stimularea antreprenoriatului. Luni, ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă