2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInternaționalAmericanii cer Germaniei să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia va...

Americanii cer Germaniei să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia va ataca Ucraina

Amenințarea Rusiei la granița Ucrainei este tot mai mare, iar liderii mondiali caută metode prin care să evite un potențial conflict. Americanii au cerut Germaniei să închidă gazoductul Nord Stream 2 în cazul în care armata rusă trec granițele Ucrainei.

Oficialii americani le-au spus membrilor Congresului că au o înțelegere cu Germania cu privire la închiderea conductei de gaz natural Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat marți pentru Reuters un consilier înalt al Congresului. Casa Albă a spus că Germania și-a luat angajamente cu privire la conducta Nord Stream 2, care merge din Rusia până în Germania sub Marea Baltică, în cazul unor acte agresive din partea Rusiei.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, susține faptul că gazul nu este tranzitat momentan prin Nord Stream 2, condus de gigantul gazos rus Gazprom (GAZP.MM), ceea ce înseamnă că a creat o pârghie pentru Occident asupra lui Putin. Sullivan a spus că Statele Unite au fost în contact cu guvernele germane, însă a refuzat să ofere detalii referitoare la conversațiile pe care le-a purtat cu oficialii germani.

Totuși, acesta a precizat doar că „subiectul viitorului Nord Stream 2 în contextul unei invazii a Ucrainei de către Rusia în săptămânile următoare este un subiect de maximă prioritate” și că „a fost discutat amănunțit”.

Oficialii americani spun că au primit asigurări din partea Germaniei că va opri conducta a spus consilierul Congresului. Pe de altă parte, Reuters notează că nu s-a stabilit cu exactitate o definiție a invaziei Ucrainei. Un diplomat european a spus că oficialii americani le-au spus clar aliaților că vor acționa pentru a sancționa conducta în cazul unei invazii, ceea ce ar putea face orice acțiune germană un subiect discutabil.

Potrivit acestuia, dacă SUA impun sancțiuni suplimentare, este un punct academic, pentru că nimeni nu va putea face afaceri cu Nord Stream 2 de teama să nu încalce sancțiunile țării. Oficialii germani au declarat marți reporterilor că mai este un proces de finalizat înainte ca gazoductul să înceapă operațiunile.

Biden s-a opus de multă vreme conductei ruso-germane. Departamentul de Stat al SUA a sancționat entitățile rusești aferente acestuia, dar nu și compania din spatele acestuia, deoarece a încercat să refac legăturile cu Germania care s-au deteriorat sub administrația lui Donald Trump. Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, s-a arătat la fel de îngrijorat de amenințarea Rusiei la granița Ucrainei. De asemenea, vice-cancelarul țării, Robert Habeck a amintit că gazoductul prin Marea Baltică nu a fost aprobat încă iar discuţiile politice pe acest subiect vor continua.

Marți a avut loc o videoconferință între președintele SUA, Joe Biden și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Liderul american l-a avertizat pe Putin că Occidentul va impune Rusiei „măsuri economice și de altă natură puternice” dacă va invada Ucraina, în timp ce Putin a cerut garanții că NATO nu se va extinde mai mult spre est.

Cei doi lideri au purtat două ore de discuții virtuale despre Ucraina și alte dispute într-un apel video despre relațiile dintre SUA și Rusia, care au coborât la cel mai scăzut punct de la sfârșitul Războiului Rece. Putin a răspuns la avertisment cu o cerere de garanții fiabile, obligatorii din punct de vedere juridic împotriva expansiunii NATO spre est și s-a plâns de încercările NATO de a „dezvolta” teritoriul ucrainean”, a spus Kremlinul.

Casa Albă a spus că Biden nu a oferit nicio garanție pentru a limita extinderea NATO în ceea ce privește Ucraina. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat miercuri pentru Reuters că discuțiile dintre președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au permis „descurajare și de-escaladare”, În prima reacție a unui înalt oficial ucrainean despre apelul video de marți dintre Biden și Putin, Kuleba a salutat eforturile SUA de a aduce Rusia la masa negocierilor.

Pe de altă parte, acesta susține că prioritatea este elaborarea unui pachet de descurajare care să evite orice escaladare militară ulterioară a Moscovei. Ucraina și aliații săi din NATO au tras un semnal de alarmă cu privire la mișcările de trupe rusești în apropierea granițelor țării, stârnind îngrijorări că un conflict în curs de aprindere din estul Ucrainei ar putea izbucni într-un război deschis între cei doi vecini.

În urma discuțiilor dintre SUA și Rusia, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskii, a programat pentru joi o convorbire cu Joe Biden. Cei doi plănuiesc pași suplimentari pentru a descuraja Rusia și modalități de revitalizare a discuțiilor de pace între Ucraina, Rusia, Franța și Germania cu privire la conflictul din estul Ucrainei.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...
Ultima oră
Pe aceeași temă