Un studiu recent demonstrează că utilizarea inteligenței artificiale (AI) în procesul de depistare a cancerului de sân poate îmbunătăți semnificativ rata de detectare a bolii fără a crește numărul rezultatelor fals pozitive.
Inteligența artificială poate descoperi mai multe cazuri de cancer de sân
Cercetarea, desfășurată în Germania și publicată în revista Nature Medicine, este prima testare la scară națională a unui instrument AI integrat în programul de screening mamar destinat femeilor asimptomatice cu vârste între 50 și 69 de ani, scrie The Guardian.
Studiul a analizat datele a 461.818 femei care au participat la programul național de screening mamar între iulie 2021 și februarie 2023. Fiecare scanare a fost examinată de doi radiologi, însă în cazul a 260.739 dintre participante, cel puțin unul dintre radiologi a folosit un instrument de inteligență artificială pentru sprijin.
Acest instrument etichetează scanările „normale” și oferă alerte de tip „plasă de siguranță” atunci când identifică posibile anomalii care ar putea fi trecute cu vederea de experți.
În total, 2.881 de cazuri de cancer mamar au fost diagnosticate în cadrul studiului. Grupul în care s-a utilizat AI a avut o rată de detectare cu 6,7% mai mare decât grupul standard. După ajustarea pentru factori precum vârsta și radiologii implicați, diferența s-a accentuat, rata fiind cu 17,6% mai mare în grupul cu AI (6,70 cazuri la 1.000 de femei comparativ cu 5,70 cazuri la 1.000 în grupul standard). Practic, folosirea AI a permis depistarea unui caz suplimentar de cancer la fiecare 1.000 de femei examinate.
De asemenea, rata de rechemare a femeilor pentru investigații suplimentare a rămas aproximativ aceeași, ceea ce indică faptul că AI a crescut precizia fără a provoca anxietate inutilă prin alarme false.
Instrumentul AI a activat alerta de siguranță de 3.959 de ori în grupul cu AI, ceea ce a condus la 204 diagnostice de cancer mamar. Totodată, s-a calculat că 20 de cazuri de cancer din acest grup ar fi fost ratate dacă scanările etichetate drept „normale” de AI nu ar fi fost revizuite de radiologi.
Pe lângă îmbunătățirea detectării cancerului, AI a redus timpul necesar pentru examinarea scanărilor considerate „normale” și a scăzut povara de muncă a radiologilor.
Stefan Bunk, co-autor al studiului și co-fondator al companiei Vara, care a dezvoltat tehnologia, a declarat că, în unele cazuri, AI ar putea reduce necesitatea ca două cadre medicale să analizeze fiecare scanare, economisind astfel resurse valoroase.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!