Inteligența artificială (AI) accelerează transformările în economia globală, iar România are șansa de a profita de aceste schimbări, oferind antreprenorilor oportunități de creștere și inovare.
În cadrul conferinței ZF High-Tech Innovation Summit 2024, organizată de Ziarul Financiar alături de partenerii Universitatea Politehnica Timișoara, Vodafone, Oves Enterprise și MerchantPro, experții au subliniat impactul semnificativ al inteligenței artificiale asupra productivității și extinderii pe piețele internaționale.
Paul-Alexandru Chiriță, Senior Director la Adobe Digital Media România, a evidențiat potențialul AI de a redefini industriile în următorul deceniu, subliniind că start-up-urile românești pot juca un rol esențial în această revoluție.
„Multe lucruri se vor schimba şi practic tot, nu numai industria software, multe industrii vor fi definite altfel peste 10 ani. Şi putem noi să avem acele start-up-uri acolo care fac chestiile astea noi. Le-aş recomanda firmelor să uite unde durează cel mai mult astăzi fluxul de muncă al angajaţilor, al firmei şi să vadă cum se poate optimiza. Sunt sigur că deja astăzi fluxul de muncă se poate face de 10 ori mai rapid”, a spus Chiriță.
AI ajută la dezvoltarea mult mai rapidă a unor produse avansate
Mihai Filip, fondator și CEO al Oves Enterprise, a declarat că AI a crescut deja productivitatea echipelor sale cu 20%, menționând că tehnologia facilitează dezvoltarea unor produse avansate, cum ar fi Nemesis AI, care este testat de mari furnizori globali din domeniul apărării și intelligence.
„Învăţând de la clienţi, pasul firesc era să facem şi noi un spin-off, un start-up cum vrei să îl numeşti, în zona de defence. Şi acum, practic, produsul nostru, care se numeşte Nemesis AI, în momentul acesta este testat de cei mai importanţi furnizori de armament şi intelligence din lume. Este un proces de dezvoltare continuă, noi încercăm să ducem produsele la nivelul următor(…). Dar cred că este o zonă care, indiferent că se termină războiul sau nu, indiferent că va fi alt război, cred că este o zonă care se va investi în următorii zece ani foarte mult”, a precizat Filip.
Marius Istrate, fost președinte al Tech Angels și ex-UiPath, a subliniat că România are oportunitatea de a crea companii inovatoare care să utilizeze AI în mod aplicativ, generând valoare rapidă pentru clienții internaționali.
„Noi suntem foarte buni la face lucruri foarte mari cu resurse limitate şi generative AI ne dă posibilitatea să creăm nişte companii fenomenale în acest moment. Suntem destul de agili încât să alergăm repede, să executăm repede, să ne punem repede în faţa unor clienţi”, a afirmat Istrate.
Conferința a evidențiat că, pe măsură ce AI continuă să redefinească industrii și piețe, companiile românești au șansa de a deveni jucători importanți pe scena globală.