0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInternaționalInstitutul pentru Drepturile Omului al Asociației Internaționale a Barourilor (IBAHRI) condamnă rolul...

Institutul pentru Drepturile Omului al Asociației Internaționale a Barourilor (IBAHRI) condamnă rolul pe care autoritățile Rusiei l-ar fi putut avea în moartea opozantului rus Alexei Navalnîi – fost avocat și cel mai proeminent critic al regimului

Institutul pentru Drepturile Omului al Asociației Internaționale a Barourilor (IBAHRI) condamnă rolul pe care autoritățile Rusiei l-ar fi putut avea în moartea opozantului rus Alexei Navalnîi – fost avocat și cel mai proeminent critic al regimului – în închisoare, în timp ce servea o sentință de treizeci de ani.

După otrăvirea raportată a lui Navalnîi în 2020 și suferința ulterioară de malnutriție, izolare și tortură în timpul închisorii din nordul Cercului Arctic, indicațiile arată că guvernul rus este responsabil pentru decesul său. Directorul IBAHRI, Baronesa Helena Kennedy KC, a comentat:

Aceasta este o schemă pe care am văzut-o prea des cu închiderea și asasinarea opozanților ruși. Moartea lui Navalnîi semnifică dispariția principalei opoziții politice rămase în Rusia, cu aproape toți fiind forțați în exil, închiși sau uciși. Moartea sa reprezintă o pierdere imensă pentru mișcarea de opoziție împotriva regimului președintelui Putin și subliniază teroarea instaurată asupra celor care militează pentru libertate, democrație și reformă politică în Rusia. Moartea sa trebuie să catalizeze acțiuni internaționale pentru a susține alți lideri de opoziție, inclusiv cetățeanul britanic Vladimir Kara Murza, care este în prezent în închisoare, închis în aprilie 2023 pentru douăzeci și cinci de ani

Serviciul Penitenciar rus a confirmat moartea lui Navalnîi, dar a declarat că circumstanțele sunt nedeterminate. Un cor de oficiali străini au declarat că moartea sa este responsabilitatea directă a președintelui Putin. Editorul de ziare rus și laureatul premiului Nobel pentru Pace, Dmitry Muratov, și-a exprimat convingerea fermă că moartea lui Navalnîi a fost „asasinat” ca rezultat deliberat al condițiilor de detenție.

Navalnîi a fost unul dintre cei mai dedicați și proeminenți critici ai regimului președintelui Putin. El a jucat un rol semnificativ în protestele din 2011-2012 prin expunerea fraudelor și corupției, iar în 2013 a obținut 27% din voturile într-o alegeri pentru primăria Moscovei, alegeri criticate pe scară largă pentru lipsa de transparență.

Co-președintele IBAHRI și fostul Secretar General al Asociației Baroului Suedez, Anne Ramberg Dr. Jur hc, a comentat:

Pentru curajul său în apărarea statului de drept, a democrației și a drepturilor omului, Alexei Navalnîi a devenit o țintă. Ca retribuție, a fost arestat de mai multe ori, înainte de tentativa de asasinat prin otrăvire în 2020, și a fost în cele din urmă arestat în 2021, după ce s-a întors curajos în Rusia și a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare pentru acuzații de extremism și fraudă. IBAHRI solicită o investigație independentă urgentă asupra circumstanțelor în care a murit domnul Navalnîi, conform Protocolului din Minnesota al Națiunilor Unite privind investigarea morților potențial ilegale.

Navalnîi a denunțat în mod deschis procesul său și închisoarea ca fiind răzbunare politică pentru rolul său în opoziția anti-Kremlin din anii 2010. În 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a considerat că închisoarea sa încalcă articolele 5, 6, 11 și 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În 2023, CEDO a decis, de asemenea, că Rusia a încălcat articolul 2 prin nereușirea de a investiga otrăvirea lui Navalnîi. Săptămâna trecută, CEDO a comunicat cazul său către Rusia, inițiat de Navalnîi pentru detenția sa continuă din 2021.

Mark Stephens, CBE Co-președinte, a comentat: „Navalnîi a exemplificat curajul neclintit și hotărârea fermă în confruntarea cu regimul lui Putin, pledând neobosit pentru libertate, democrație și drepturile omului în Rusia. Atitudinea sa neînfricată împotriva corupției și autoritarismului a servit ca sursă de inspirație pentru numeroase persoane atât în interiorul Rusiei, cât și în întreaga lume. În fața unei responsabilități atât de puține pentru regimul brutal al Kremlinului împotriva opoziției, comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a acționa mai hotărât împotriva celor care rămân în închisoare în Rusia și împotriva liderilor de opoziție în exil care ar putea cădea victime ale încercărilor continue ale Rusiei de reprimare transnațională”.

Pierderea lui Navalnîi rezonează adânc în cadrul comunității globale a apărătorilor drepturilor omului, evidențiind pericolele grave cu care se confruntă cei care îndrăznesc să vorbească împotriva injustiției.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă