3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieINS: Câștigul salarial mediu net în luna iunie a crescut cu 58...

INS: Câștigul salarial mediu net în luna iunie a crescut cu 58 de lei, față de luna mai

Datele INS arată că valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de editare, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte

Institutul Național de Statistică transmite că ”în luna iunie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2024, iar câștigul salarial mediu net a fost 5.176 lei, în creștere cu 58 lei (+1,1%) față de luna mai 2024. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de editare (11.614 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.798 lei)”.

Față de luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Iunie 2024 comparativ cu mai 2024

În luna iunie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari, în funcție de contracte/proiecte.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN s-au înregistrat în activități de editare (30,2%), 10% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, între 4% și 6,5% în fabricarea substanțelor și a produselor chimice, telecomunicații, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea de mașini, utilaje, autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea produselor textile, a produselor din cauciuc și mase plastice, între 2,5% și 4% în activități de spectacole, culturale și recreative, transporturi aeriene, agricultură, vânătoare și servicii anexe, extracția petrolului brut și a gazelor naturale.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN, s-au înregistrat în intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (între 3% și 6%), între 1,5% și 3% în fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului, depozitare și activități auxiliare pentru transport, activități de poștă și de curier, fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie.

În sistemul bugetar, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în sănătate și asistență socială (+4,3%), respectiv în administrația publică (+3,9%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare.

În învățământ, câștigul salarial mediu net a scăzut (-5,8%) în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare, precum și a acordării ȋn luna mai 2024 a biletelor de valoare (tichete de vacanță).

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă