12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSocialÎnregistrările la OSIM, de acum mai simple pentru antreprenori și oamenii creativi

Înregistrările la OSIM, de acum mai simple pentru antreprenori și oamenii creativi

Camera Deputaților a votat, miercuri, 7 februarie, un proiect de lege depus de deputații Oana Murariu, Victor Ilie și Daniel Blaga, care simplifică modalitatea prin care cetățenii pot apela la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).

Antreprenorii, oamenii ingenioși și inventivi, companiile private vor putea să-și înregistreze mai ușor și mai rapid la OSIM brevetele de invenție, mărcile, desenele, modelele și indicații geografice, odată cu votarea în acestui proiect de lege.

„Pentru a-ți înregistra o invenție, o marcă etc., la OSIM, erai nevoit să treci printr-o procedură care te obliga să apelezi obligatoriu la un consilier de proprietate industrială – puțini și foarte aglomerați în România – ceea ce rezulta într-o procedură greoaie, stufoasă și foarte înceată.  Aceste lucruri contravin standardelor aproape unanime la nivelul UE în această materie și stau împotriva creativității și a inovației ce contribuie la progresul individual și societății.

Nevoia reală a antreprenorilor se lovea de cadrul birocratic prea limitat față de nevoile lor reale și în mod just elimină obligativitatea de a apela exclusiv la un consilier de proprietate industrială deschizând poarta și avocaților care vor putea astfel să reprezinte cetățenii și în fața OSIM, așa cum o pot face, de altfel, în fața oricărei alte autorități publice.

Astfel, deși mulți dintre cei care vor să înregistreze ceva la OSIM se adresează avocaților pentru consiliere, proiectul nostru devenit acum lege va permite ca inclusiv avocații să poată duce la bun sfârșit această procedură, nemaifiind astfel legați de condiția birocratică de a fi membru al Camerei Naționale a Consilierilor în Proprietate Industrială. 

Cu atât mai normal vine această modificare cu cât avocatul poate cumula profesia de avocat cu cea de consilier în proprietate intelectuală (Legea 51/1995 pentru exercitarea profesiei de avocat).

Prin modificarea legislației în vigoare (Legea nr.84/1998 privind mărcile şi indicaţile geografice, Legea nr.129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, și Legea nr.64/1991 privind brevetele de invenţie), România se aliniază la practicile europene similare, care reflectă, de altfel, și cerința pieței în astfel de materie, doar România și Estonia având legislații anacronice în această direcție.”, se arată în comunicatul de presă al deputatului USR, Oana Murariu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Lui Donald Trump îi trebuie Groenlanda pentru extinderea influenței SUA în emisfera vestică

Președintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce privește încercarea de a obține Groenlanda, atât pentru a extinde sfera de influență...

Chiriile cresc în marile orașe: București, Cluj și Brașov, în topul scumpirilor în 2024

În București, chiriile medii au crescut cu 11% de la an la an, prețul mediu pentru o garsonieră fiind de 382 euro/lună Chiriile solicitate pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă