Fabrica, planificată să înceapă producția în vara anului 2026, va fi prima de acest tip din Europa și cea mai mare din lume
Lockheed Martin și Sinteza SA colaborează pentru prima fabrică europeană de electrolit negativ. Miercuri, 20 noiembrie, a fost semnată scrisoarea de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ în Oradea, marcând un pas important pentru inovația energetică în Europa.
Proiectul vizează dezvoltarea unei fabrici în valoare de 50 de milioane de euro, care va produce anual 30.000 de tone de electrolit negativ, esențial pentru bateriile GridStar Flow – o tehnologie avansată de stocare a energiei, cu zero emisii de carbon. Fabrica, planificată să înceapă producția în vara anului 2026, va fi prima de acest tip din Europa și cea mai mare din lume.
Acordul a fost semnat de Ray Piselli, vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale la Lockheed Martin, și Gelu Stan, director general al Sinteza SA, în prezența ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și a ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec.
“Prin acest proiect, România atrage un investitor strategic american, cu o tehnologie de vârf, care nu depinde în niciun fel de importuri de materii prime din afara piețelor occidentale, într-un domeniu care crește exponențial la nivel global,” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. “Odată finalizată această investiție, țara noastră va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă,” a mai adăugat acesta.
Ray Piselli, vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale la Lockheed Martin s-a declarat încântat de perspectivele acestui nou parteneriat în România, „primul nostru proiect în sectorul comercial și unul care ajută la realizarea planurilor privind emisiile „net zero” în țară”. Ray Piselli a mai precizat că „GridStar Flow este o soluție de ultimă oră pentru securitatea energetică, un element cheie al nevoilor de apărare și securitate ale oricărei națiuni. Prin această nouă inițiativă, România poate deveni un lider regional în acest domeniu important al eficienței și securității energetice.”
Gelu Stan, CEO al Sinteza SA a declarat că „ acest proiect este o modalitate clară de a upgrada semnificativ atât nivelul tehnologic, cât și modelul de business. În plus, întreaga investiție este una etică, menită să influențeze pozitiv tranziția către energia verde în Europa”.
Această baterie cu flux este concepută pentru a răspunde noilor provocări cu care se confruntă sectorul energiei electrice, permițând o energie curată, fiabilă și sigură. În prezent, GridStar Flow este singura baterie cu flux din lume care poate contracara întreruperile anticipate și neprevăzute ale rețelei.