Rata anuală a inflației în Turcia a înregistrat o accelerare în luna ianuarie, ridicând întrebări cu privire la modul în care Banca Centrală va gestiona măsurile pentru a contracara inflația. Această evoluție vine în contextul în care Banca Centrală a oprit, luna trecută, procesul de majorare a dobânzilor.
Fatih Karahan, noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei, a subliniat angajamentul față de o politică monetară restrictivă, menționând că vor monitoriza cu atenție evoluțiile inflației și prețurilor. Karahan a subliniat că sunt pregătiți să acționeze în cazul deteriorării perspectivelor inflaționiste.
Rata anuală a inflației în Turcia a ajuns la 64,86% în luna ianuarie, în contextul majorării salariului minim și al ajustărilor fiscale guvernamentale. Aceasta marchează o creștere față de nivelul înregistrat în decembrie (64,77%) și este cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022. În plus, ritmul lunar al inflației a crescut cu 6,7%, întrerupând o serie de cinci luni de scădere, notează Agerpres.
Factorii temporari sunt identificați drept cauze ale acestei evoluții, conform ministrului turc de Finanțe, Mehmet Simsek. Cu toate acestea, sectorul serviciilor este considerat o sursă de îngrijorare, contribuind la persistența presiunilor asupra costurilor.
Costurile privind îngrijirea sănătății au înregistrat o creștere anuală de 78,57%, iar cheltuielile la restaurante și hoteluri au crescut cu 92,27%. Prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au urcat cu 69,71%. Inflația de bază a depășit 70%, după eliminarea prețurilor pentru bunuri volatile.
Banca Centrală a Turciei prevede o creștere a inflației la 70-75% în mai, urmată de o scădere la aproximativ 36% până la sfârșitul lui 2024. Aceste date indică provocări semnificative pentru politica monetară și necesitatea de a gestiona inflația în perioada următoare.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!