Inflația anuală a înregistrat o scădere în luna septembrie, ajungând la 4,6%, comparativ cu 5,1% în luna august, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Creșterile de prețuri au fost semnificative în sectorul serviciilor, unde s-a înregistrat o majorare de 7,8% față de septembrie 2023. Alimentele s-au scumpit cu 4,7%, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de 3,3%.
În ceea ce privește creșterile de preț anuale la alimente, legumele și conservele de legume au înregistrat cele mai mari scumpiri, cu un avans de 13%, urmate de conservele de fructe, cu 9,8%, și fructele proaspete, cu 7%.
De asemenea, băuturile alcoolice au fost mai scumpe, vinul crescând cu 8,2%, iar berea cu 7,6%.
În contrast, făina și mălaiul s-au ieftinit cu 12-13%, untul cu 10%, iar zahărul și uleiul cu 5-6%.
Sectorul serviciilor a fost afectat de creșteri semnificative, cele mai mari fiind la serviciile poștale, cu 17,8%, și biletele de avion, cu 17,1%.
Prețurile la apă, canal și salubritate au crescut cu 12,5%, iar serviciile medicale și de igienă, precum și restaurantele, au înregistrat majorări de aproximativ 10%.
Dintre mărfurile nealimentare, detergenții au cunoscut cea mai mare scumpire, de 14,7%, urmați de tutun și țigări, cu 10%, și cosmetice și articole de igienă, cu 8,6%. Pe de altă parte, gazele s-au ieftinit cu 10%, energia electrică cu 3%, iar combustibilii cu 1,3%.
În septembrie, rata inflației de la începutul anului, comparativ cu decembrie 2023, a fost de 3,8%. Rata medie a inflației din ultimele 12 luni a fost de 6,1%, iar calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), inflația anuală a fost de 4,8%.
De asemenea, prețurile de consum au crescut cu 0,33% în septembrie față de august.