7 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăȘtiințăInelele care înconjoară Saturn ar putea să nu fie chiar atât de...

Inelele care înconjoară Saturn ar putea să nu fie chiar atât de tinere

Vârsta inelelor care înconjoară Saturn este subiect de dispută, deoarece noile calcule sugerează că acestea ar putea fi mult mai vechi decât estimările anterioare, fiind formate acum miliarde de ani, nu milioane.

Noi studii privind inelele lui Saturn

Conform unui studiu de modelare realizat de cercetătorii japonezi, inelele lui Saturn ar putea să fi apărut simultan cu planeta, adică acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, ceea ce contrazice ipoteza anterioară care plasa vârsta acestora între 100 și 400 de milioane de ani, potrivit newscientist.

CITEȘTE ȘI – Pământul ar fi avut un inel similar ca cel al lui Saturn

Inițial, s-a crezut că inelele lui Saturn s-au format odată cu planeta, dar descoperirile navei spațiale Cassini, care a ajuns în apropierea lui Saturn în 2004, au arătat că aceste inele erau remarcabil de curate, fără contaminare semnificativă de praf cosmic, ceea ce sugera o vârstă mai mică.

În 2023, estimările plasează vârsta acestora între 100 și 400 de milioane de ani. Cu toate acestea, Ryuki Hyodo și echipa sa de la Institutul de Știință și Astronautică din Japonia au realizat o simulare care sugerează că inelele lui Saturn ar putea fi mult mai rezistente la poluarea cu praf cosmic decât se credea anterior, astfel că ar putea păstra această aparență curată pe o perioadă mult mai lungă de timp.

Hyodo și colegii săi nu au calculat o vârstă exactă pentru inele, dar susțin că acestea ar putea fi la fel de vechi ca și planeta Saturn. Ei au realizat o simulare în care au analizat impactul prafului cosmic de mare viteză, accelerat de gravitația lui Saturn, asupra inelelor.

Conform acestora, impactul ar provoca temperaturi extreme, suficient de mari încât praful să se vaporizeze. Aceste vapori s-ar condensa apoi în nanoparticule încărcate electric, similare celor observate de Cassini.

Mai departe, cercetătorii au modelat modul în care aceste particule ar interacționa cu câmpul magnetic al lui Saturn și au descoperit că doar o mică parte dintre ele s-ar depune pe inele, restul fiind atrase de atmosfera lui Saturn sau ar fi proiectate în spațiu.

Această eficiență mult mai scăzută de adunare a particulelor ar putea extinde estimările anterioare ale vârstei inelelor cu sute de milioane sau chiar miliarde de ani.

Pe de altă parte, Sascha Kempf de la Universitatea din Colorado Boulder, membru al echipei care a realizat estimarea mai tânără a vârstei inelelor, susține că metoda folosită de Hyodo este mai simplistă și nu ia în considerare toate variabilele, precum timpul necesar pentru ca materialul să ajungă la inele și să dispară. Kempf consideră că descoperirile lui Hyodo nu schimbă concluziile generale ale studiului lor.

Hyodo, însă, argumentează că eficiența mai mică a adunării particulelor ar trebui să modifice semnificativ vârsta estimată a inelelor, subliniind că echipa sa a raportat doar o eficiență de 1%, față de 10% presupusă anterior.

De asemenea, există divergențe și cu privire la presupunerea că inelele sunt formate din particule solide de gheață. Hyodo menționează că această ipoteză este standard în multe studii similare, dar admite că efectele diferitelor tipuri de gheață nu sunt încă pe deplin înțelese.

Lotfi Ben-Jaffel, de la Institutul de Astrofizică din Paris, consideră că noile calcule sugerează că inelele nu sunt la fel de tinere cum s-a crezut în ultimele decenii, fiind un pas pozitiv în înțelegerea formării și evoluției unui sistem de inele planetare.

Totuși, Hyodo și echipa sa trebuie să îmbunătățească în continuare modelele pentru a estima mai precis poluarea cu praf cosmic și pentru a determina vârsta inelelor într-un mod mai exact.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

David Popovici l-a refuzat pe Ciucă pentru imaginea unui proiect guvernamental. „O glumă de strategie”

David Popovici, campion olimpic la înot, a luat poziție împotriva unor inițiative guvernamentale menite să promoveze sportul în România. Alături de tatăl său, Mihai Popovici,...

Magie în farfurie, factură în portofel: cât costă să cumperi Crăciunul la cutie

Mai puțin de 10 zile rămase până la Crăciun, iar cumpărăturile fierb în oala magazinelor. Pentru unii, bucătăria devine centrul universului, unde mirosurile de...

Înalta Curte declină competența, în cazul contestației depuse de Călin Georgescu

ÎCCJ a hotărât să trimită cazul la Curtea de Apel București Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, luni, că nu are competența...
Ultima oră
Pe aceeași temă