Legislatorii indonezieni au adoptat în unanimitate un nou cod penal radical care interzice sexul în afara căsătoriei, ca parte a unei serii de schimbări despre care criticii spun că amenință drepturile omului și libertățile în această țară din Asia de Sud-Est, scrie CNN.
Noul cod, care se aplică, de asemenea, rezidenților străini și turiștilor, interzice coabitarea înainte de căsătorie, apostazia și prevede pedepse pentru insultarea președintelui sau exprimarea unor opinii contrare ideologiei naționale.
„Toți au fost de acord să ratifice (proiectul de modificări) în lege”, a declarat deputatul Bambang Wuryanto, care a condus comisia parlamentară însărcinată cu revizuirea codului din epoca colonială. „Vechiul cod aparține moștenirii olandeze … și nu mai este relevant”.
Cea mai mare națiune cu majoritate musulmană din lume, Indonezia a înregistrat o creștere a conservatorismului religios în ultimii ani. Legile islamice stricte sunt deja aplicate în unele părți ale țării, inclusiv în provincia semi-autonomă Aceh, unde alcoolul și jocurile de noroc sunt interzise.
Modificările aduse codului penal au alarmat nu numai apărătorii drepturilor omului, care au avertizat cu privire la potențialul lor de a înăbuși libertățile personale, ci și reprezentanții industriei de turism – care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul lor efect asupra turismului.
Într-o conferință de presă de marți, ministrul legii și al drepturilor omului, Yasonna Laoly, a declarat că nu este ușor pentru o țară multiculturală și multietnică să facă un cod penal care „să țină cont de toate interesele”.
El a declarat că speră ca indonezienii să înțeleagă că legiuitorii au făcut tot ce au putut pentru a răspunde „aspirațiilor publice” și a invitat părțile nemulțumite să depună un control judiciar la Curtea Constituțională.
În perioada premergătoare votului de marți, grupurile pentru drepturile omului și criticii au avertizat că noul cod va avea un „impact disproporționat asupra femeilor” și va restrânge și mai mult drepturile și libertățile omului în această țară cu peste 270 de milioane de locuitori.
„Asistăm la un regres uriaș în ceea ce privește progresele greu câștigate de Indonezia în protejarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale după revoluția din 1998. Acest cod penal nu ar fi trebuit să fie adoptat niciodată”, a declarat Usman Hamid, director executiv al Amnesty International Indonezia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!