Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate companiilor, a înregistrat marți o valoare de 5,87%, în creștere față de 5,81% la începutul săptămânii.
De la 14 noiembrie, indicele ROBOR a reintrat pe un trend ascendent, depășind nivelul de 5,55%, unde stagna din 3 septembrie 2024. Creșterea este influențată de mai mulți factori, printre care:
- Politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR),
- Lichiditatea pe piața interbancară,
- Inflația,
- Politica fiscală.
Excesul de lichiditate de pe piața interbancară continuă să fie prezent, însă s-a diminuat în octombrie la o medie zilnică de aproximativ 27 miliarde lei, comparativ cu media zilnică de 50 miliarde lei din primele nouă luni ale anului 2024.
Deciziile recente ale BNR
În cadrul ultimei ședințe de politică monetară, BNR a menținut dobânda-cheie la 6,5% și a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 la 4,9%.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că scenariile de politică monetară nu includ o creștere explozivă a inflației, aceasta urmând să se mențină sub 5%.
Indicele ROBOR la 6 și 12 luni
Pe lângă ROBOR la 3 luni, alte indicii de referință au înregistrat creșteri marți:
- ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă, a urcat la 5,92%, de la 5,87% luni.
- ROBOR la 12 luni a fost cotat la 5,96%, față de 5,92% la începutul săptămânii.