Indicele de referință IRCC a crescut, însă, de la 1 octombrie de la 5,86%, la 5,99%
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci.
BNR a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%, iar cel la 6 luni s-a oprit la 5,59%.
De asemenea, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 1 octombrie de la 5,86%, la 5,99%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru, față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.
IRCC a ajuns la cea mai mare valoare de când a fost introdus, la egalitate cu ROBOR, care a continuat să scadă.
Banca Națională a României a redus dobânzile cu 0,5 puncte procentuale în ultimele două luni de vară, dar românii vor plăti rate mai mari, până la începutul anului viitor, scrie profit.ro. Calculele arată că IRCC va scădea la 5,67% de la 1 ianuarie, valoare valabilă până la 31 martie 2025, cel mai mic nivel din ultimii doi ani.