4.4 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăInternaționalIndia merge pe o frânghie diplomatică subțire între prietenia cu Ucraina și...

India merge pe o frânghie diplomatică subțire între prietenia cu Ucraina și alianța cu Rusia

Vizita de vineri a prim-ministrului indian Narendra Modi în Ucraina este probabil urmărită îndeaproape de aliatul de lungă durată al lui New Delhi, Rusia.

Călătoria are loc în contextul în care India caută să navigheze în alianțe cu inamicii principali, Rusia și Occidentul, fiind una dintre puținele țări care au avut relații comerciale și diplomatice solide cu ambele părți după invadarea Ucrainei de către Moscova în 2022, care a declanșat tensiuni globale sporite, sancțiuni și animozitate față de Kremlinul.

Guvernul lui Modi a încercat să rămână neutru în timpul războiului în curs dintre Rusia și Ucraina, dar a fost criticat pentru menținerea legăturilor comerciale și diplomatice strânse cu Moscova. India a refuzat să condamne războiul și a continuat să cumpere petrol rusesc la preț redus, în ciuda eforturilor occidentale de a boicota astfel de achiziții de energie, ale căror venituri finanțează conflictul.

Acum, India pare să caute relații mai strânse cu Ucraina prin vizita lui Modi la Kiev săptămâna aceasta, care vine la invitația președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Călătoria lui Modi va fi prima a unui șef de stat indian în Ucraina de la stabilirea relațiilor diplomatice cu peste 30 de ani în urmă, când țara europeană și-a obținut independența în 1991.

Rick Rossow, președintele de politică SUA-India la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat pentru CNBC că „India are în mod clar o relație mult mai profundă cu Rusia”, dar a dorit să se bazeze pe relațiile bilaterale incipiente cu Kiev.

„De exemplu, în anul fiscal 2021-2022, comerțul de mărfuri al Indiei cu Ucraina a fost de numai aproximativ 3,4 miliarde de dolari, comparativ cu 13 miliarde de dolari cu Rusia. Și Rusia a oferit acces la armamentul de ultimă generație pe care alți producători importanți, cum ar fi Statele Unite, le-au aprobat doar recent pentru export în India”, a spus Rossow în comentariile trimise către publicația citată.

„În urma invaziei, importurile Indiei din Rusia au crescut dramatic, chiar dacă Rusia are dificultăți în îndeplinirea comenzilor de export de apărare”, a menționat el.

„Dar India are studenți care studiază în Ucraina, cumpără echipamente de apărare din Ucraina, iar Ucraina este printre cei mai mari 50 de parteneri comerciali ai Indiei”, a spus el, concluzionand că relațiile dintre cele două națiuni „nu sunt nesemnificative”.

Vizită „reper”

Modi și Zelenskyy nu se cunosc bine și s-au întâlnit doar de două ori în ultimele luni, în marginea summitului G7 din Italia și Japonia de anul trecut, a menționat un oficial indian când a anunțat călătoria luni. El a descris următoarea vizită a lui Modi drept un „reper și istorică”.

Când se întâlnesc unu-la-unu vineri, Modi și Zelenskyi urmează să discute despre „relații bilaterale” și „cooperare multilaterală”, a transmis Kievul, în timp ce războiul în curs cu Rusia este, de asemenea, probabil să domine agenda.

„Relațiile bilaterale” dintre Ucraina și India se află cu siguranță într-un stadiu mai timpuriu de dezvoltare decât cele dintre Moscova și New Delhi, cel din urmă cautând acum să-și aprofundeze legăturile lucrative stabilite, în special pe frontul energetic și comercial.

Anterior, Modi s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în iulie, făcând prima sa vizită la Kremlin din 2019. În timpul acestui angajament, Ucraina a declarat că armata rusă a atacat un spital pentru copii din Kiev, ucigând 41 de persoane și rănind peste 150 de persoane. Atacul a atras condamnări la nivel mondial, chiar dacă Rusia a negat că ar fi efectuat atacul și a declarat, fără a furniza dovezi, că focul ucrainean antirachetă este de vină.

După întâlnirea cu Putin, Modi a emis o declarație în care părea să-și exprime dezaprobarea față de atac, spunând în comentarii televizate că „fie că este vorba de război, conflict sau atac terorist, orice persoană care crede în umanitate este îndurerată atunci când există pierderi de vieți omenești”, potrivit unei traduceri Reuters.

„Dar chiar și în asta, când copiii nevinovați sunt uciși, inima sângerează și durerea este foarte terifiantă”, a adăugat el.

În ciuda comentariilor, Putin și Modi au fost arătați îmbrățișați în timpul vizitei, iar liderul din New Delhi a fost prezentat adresându-se omologului său rus drept „prieten drag”, în timp ce le-a lăudat „încrederea reciprocă și respectul reciproc”. Discuțiile lor, au spus guvernele lor, i-au determinat pe lideri să se angajeze să aprofundeze comerțul și cooperarea bilaterală în numeroase domenii, de la agricultură la spațiu, medicină și infrastructura energetică.

Faptul că întâlnirea lui Modi cu Putin a coincis cu atacul mortal la spital a fost totuși văzută pe scară largă ca o problema pentru premierul indian. Ucraina a criticat puternic călătoria, Zelenskyi spunând că a fost o „dezamăgire uriașă și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace de a vedea liderul celei mai mari democrații din lume îmbrățișându-l pe cel mai sângeros criminal din lume la Moscova într-o astfel de zi”.

Pragmatism sau pace?

India – împreună cu China, Turcia și câteva țări din Orientul Mijlociu – este văzută ca unul dintre puținii parteneri internaționali ai Rusiei care ar putea avea un rol potențial ca viitor mediator între Rusia și Ucraina, deși presa indienă citează surse care spun că guvernul este reticent să intervină în această calitate.

Un proces de pace între Moscova și Kiev rămâne o perspectivă îndepărtată pentru moment, cu războiul într-o fază activă și ambele părți aflate la distanță față de termenii unui potențial acord de încetare a focului. Ucraina insistă că nu va negocia până când trupele ruse îi vor părăsi pământul, în timp ce Moscova a declarat patru regiuni ucrainene drept teritoriu rus la sfârșitul anului 2022 și spune că nu va abandona aceste teritorii.

Harsh V. Pant, vicepreședinte la Observer Research Foundation, a declarat pentru CNBC că India are un interes personal în încercarea de a-și valorifica influența pentru a realiza o viitoare inițiativă de pace.

„Cred că Modi a fost întotdeauna interesat de Ucraina, deoarece, în esență, există un puternic interes indian în a se asigura că apare o arhitectură de securitate europeană stabilă, care poate satisface aspirațiile ambelor părți”, a declarat el marți pentru CNBC.

„Ceea ce a încercat India este să navigheze răspunsul între Rusia și Ucraina, și Rusia și Europa în linii mari, și Rusia și Occidentul, în sens mai larg”, a spus Pant, adăugând că au existat „motive pragmatice” în spatele deciziei Indiei de a nu merge pe urmele partenerilor săi occidentali și să eticheteze în mod deschis Rusia drept „agresor” în război.

„India are propriul interes în menținerea unei relații stabile cu Rusia. India vrea să se asigure că Rusia nu devine un partener pe deplin comun cu China”, a semnalat el. Beijingul este văzut drept competitorul economic și geopolitic regional al Indiei în Asia.

„India dorește să caute în continuare să aibă sprijin rusesc în aprovizionarea pentru apărare, unde și astăzi, 60% din proviziile indiene de apărare continuă să fie de origine rusă”, a continuat Pant, menționând că „aceste fel de probleme împiedică India să vorbească deschis despre Rusia ca agresor.”

Vizita lui Modi în Ucraina, a spus Pant, a subliniat dorința Indiei de a vedea încheierea conflictului și că „ambele părți vin de fapt la masa de negocieri”. India „nu vede posibilitatea ca, fără a avea Rusia la masă, să puteți avea o soluție”, a adăugat Pant.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă