Vizita miniștrilor german și francez de externe în Siria a provocat primul scandal între noul regim de la Damasc și Occident, după ce liderul de facto al țării din Orientul Mijlociu i-a întins mâna ministrului francez, dar a refuzat să o salute și pe șefa diplomației germane, transmite Politico.
Scandalul, similar cu cel din Turcia, din 2021, când Ursulei von der Leyen nu i s-a oferit un loc jos la o întâlnire între liderii Comisiei și Consiliului European și președintele Turciei, arată că relația noului regim sirian cu lumea democratică are încă multe etape de depășit. Annalena Baerbock a declarat că nu a fost surprinsă de gestul liderului sirian și că acesta era „predictibil”.
Ministrul german și omologul ei francez au călătorit la Damasc, vineri, în prima vizită oficială de rang înalt al unor lideri europeni în Siria după prăbușirea regimului Assad.
„În timp ce călătoream, mi-am dat seama că nu vor fi strângeri de mână obișnuite. Mi-a fost clar, de asemenea, că aceeași părere a avut-o și ministrul francez. Ca urmare, nici el nu și-a întins mâna ”, a declarat Baerbock vineri, în fața jurnaliștilor, conform presei din Germania.
La sosirea la Damasc, cei doi oficiali europeni au fost întâmpinați de Ahmed al-Shara, liderul facțiunii HTS care controlează Siria în prezent. Liderul sirian i-a întins mâna lui Barrot, însă a ignorat-o pe Baerbock. Ministrul francez a părut că vrea să-i întindă mâna, dar a retras-o în ultimul moment, atingându-i doar vârfurile degetelor.
Situația a fost cu atât mai problematică cu cât există mari îngrijorări că noul regim din Siria va face pași pentru a limita accesul femeilor la viața publică, la educație și la oportunități.
Al-Shara, cunoscut și cu numele Abu Mohammed al-Jawlani, este liderul grupării Hayat Tahrir al-Sham, o organizație considerată islamistă și care a fost afiliată, în trecut, grupării teroriste al-Qaeda.
Din acest motiv, ea este încă pe lista organizațiilor teroriste în state precum SUA sau Regatul Unit. Având în vedere trecutul său, ascensiunea la putere a HTS a creat mari îngrijorări cu privire la drepturile femeilor și minorităților în noua Sirie. Aceste probleme au și fost principala temă a vizitei lui Baerbock și Barrot la Damasc.
Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială
O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o primă vizită oficială în străinătate a noilor lideri islamişti, a anunţat agenţia oficială siriană Sana, potrivit Reuters.
Această delegaţie condusă de miniştrii de externe, Asaad al-Shaybani, al apărării, Murhaf Abu Qasra, şi de şeful serviciilor de informaţii, Anas Khattab, efectuează vizita „la invitaţia ministrului saudit de externe”, a indicat Sana, citând o sursă din diplomaţia siriană.
Potrivit agenţiei, aceasta este „prima vizită oficială în străinătate” pentru noii lideri, ajunşi la putere după o ofensivă fulgerătoare care l-a răsturnat pe fostul preşedinte Bashar al-Assad pe 8 decembrie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!