Încă un incendiu la un spital Covid! De data aceasta, tragedia s-a produs la Ploiești. Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, care este unitate suport COVID. Doi pacienți și-au pierdut viața carbonizați, iar alți 15 au fost transferați la Spitalul Județean. Autorităţile au activat Planul roșu de intervenţie. Între timp, incendiul a fost lichidat.
Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, unde sunt tratați pacienți bolnavi de Covid. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a anunțat că în incendiu și-au pierdut viața două persoane. Este vorba despre doiă bărbați, de 74 și 75 de ani, singurii pacienți care se aflau în salon în momentul producerii tragediei. Alături de ei se afla însă și o asistentă care este, de asemenea, rănită. Femeia, care are arsuri pe 20% din suprafața corpului, a fost transportată la Spitalul Floreasca din București.
Incendiul s-a manifestat la parterul unităţii sanitare, pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, fără flacără, cu degajare de fum, au precizat autoritățile care au ajuns la fața locului, potrivit Agerpres.
ISU Prahova a mobilizat şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o descarcerare şi 20 de ambulanţe SMURD şi SAJ, cu 57 de pompieri militari.
Managerul spitalului din Ploiești: „S-a produs o scânteie între pat și parchet”
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Bogdan Nica a declarat că incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase nu ar fi pornit de la instalaţia de oxigen, ci probabil de la o scânteie produsă între pat şi parchet, pe fondul agitaţiei bolnavului.
„Se întâmplă. E un risc asumat”
„Nu la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet. Se întâmplă. Într-o atmosferă cu oxigen… erau doi bolnavi cu CPAP (măşti de oxigen – n.r.) acolo, cantitate mare de oxigen… E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul”, a explicat Nica.
Nica a spus că înainte de izbucnirea incendiului, o asistență a încercat să-i pună masca de oxigen unui bolnav foarte agitat. În acel moment, este posibil ca patul să se fi mișcat. Acest lucru ar fi putut duce la producerea unei flame – din cauza cantității foarte mari de oxigen din cameră.
„Incendiul s-a stins în trei minute”
„În timp ce încerca să îi repună masca bolnavului, care era foarte agitat şi atunci s-a mişcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul şi după aia au intervenit cu extinctoare în salon. A venit şi ISU în 10 minute şi incendiul s-a stins în trei minute. Practic era localizat la un singur salon. Asta mi-au spus colegii mei, mai departe, specialiştii şi anchetatorii vor stabili exact cauzele”, a spus managerul unităţii sanitare.