Hotărârea poate genera ajustări salariale în cadrul spitalelor vizate, cu impact direct asupra personalului tehnic, economic și socio-administrativ
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că stabilirea nivelului de salarizare a personalului tehnic, economic și socio-administrativ din spitalele publice, finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea Ministerului Sănătății, nu trebuie realizate la nivelul maxim al anului 2022, conform Anexei VII din Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Hotărârea ÎCCJ a venit în urma a două sesizări conexate, formulate de Tribunalul Cluj, care a cerut clarificări privind salarizarea personalului din spitalele publice, subordonate Ministerului Sănătății și de Curtea de Apel Suceava, care a solicitat interpretări referitoare la salarizarea personalului din spitale publice finanțate integral din venituri proprii, dar nesubordonate Ministerului Sănătății, scrie news.ro.
Prin Decizia nr. 79/2024 , ÎCCJ a stabilit că:
- Personalul tehnic, economic și socio-administrativ din spitalele publice, aflate în subordinea Ministerului Sănătății nu beneficiază automat de nivelul maxim al salarizării valabile în 2022, conform Anexei VII a Legii nr. 153/2017.
- În cazul spitalelor publice finanțate integral din venituri proprii, dar nesubordonate Ministerului Sănătății, salarizarea acestui tip de personal se face potrivit aceleiași Anexe VII a Legii nr. 153/2017.
Decizia este obligatorie și clarifică interpretarea prevederilor legale, aplicabile în stabilirea salariilor pentru această categorie de personal. Hotărârea poate genera ajustări salariale în cadrul spitalelor vizate, având un impact direct asupra personalului tehnic, economic și socio-administrativ. De asemenea, decizia oferă o interpretare unitară, necesară pentru evitarea unor conflicte juridice viitoare în domeniul salarizării.