George Simion susține că hotărârea CCR din data de 6 decembrie reprezintă un precedent periculos care încalcă articolul 2 din Constituție
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) dezbate, miercuri, contestația formulată de partidul AUR împotriva deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a întregului proces electoral al alegerilor prezidențiale.
În sesizarea adresată ICCJ, președintele AUR, George Simion, susține că hotărârea CCR din data de 6 decembrie reprezintă un precedent periculos, care încalcă articolul 2 din Constituție. Acesta prevede că „suveranitatea națională aparține poporului român și se exercită prin reprezentanții săi aleși”. Simion avertizează că această decizie poate fi repetată oricând, pentru a bloca alternanța la putere, afectând astfel încrederea cetățenilor în democrație și statul de drept.
George Simion subliniază că CCR a validat primul tur al alegerilor pe data de 2 decembrie, iar patru zile mai târziu, a decis anularea întregului proces electoral. Hotărârea CCR se bazează exclusiv pe note informative ale SRI, SIE și Ministerului de Interne, „desecretizate de CSAT”.
„A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula, ci a nu permite deturnarea lui de la parcursul normal”, se mai arată în contestație. Liderul AUR avertizează că actualul precedent deschide calea unor posibile intervenții abuzive în viitoarele alegeri, invocând informații de la instituțiile statului.
Decizia CCR din 6 decembrie de a anula întregul proces electoral al alegerilor prezidențiale a generat controverse politice majore, fiind fără precedent în istoria electorală a României. Procesul va trebui reluat, însă cu posibile modificări privind candidaturile, în urma verificărilor suplimentare cerute de autorități.
Înalta Curte urmează să analizeze argumentele AUR și să decidă, dacă admite contestația partidului împotriva deciziei CCR.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News