De la data de 1 septembrie au fost numiți, pe criterii politice, cei mai mulți inspectori de specialitate și mulți directori de școli, chiar înainte ca Ministerul Educației să organizeze concursurile pentru posturile de conducere ale unităților de învățământ preuniversitar.
Dacă în ceea ce privește inspectorii școlari generali nu au fost înregistrate decât patru schimbări la începutul lunii în curs, nu se poate spune acest lucru și în cazul celor de specialitate.
De la data de 1 septembrie, au fost numiți noi inspectori de specialitate în județe.
În județul Dâmbovița, de exemplu, au fost schimbați aproape toți inspectorii de specialitate din ISJ.
De asemenea, au fost numiți și mulți directori de școli, tot strict pe criterii politice.
Inspectorii nu sunt deranjați
Conducerea Ministerului Educației nu are de gând să elimine prea curând numirile politice din inspectoratele școlare.
“Inspectorii generali cred că au fost schimbați doar trei sau patru. Inspectorilor de specialitate le-au expirat mandatele, ca și în cazul directorilor de școli, pentru care vom organiza concurs. E nevoie de concurs și pentru inspectorii de specialitate. Dar nu e nevoie să ne grăbim să organizăm concurs pentru inpectori, din moment ce proiectul România educată prevede reorganizarea inspectoratelor școlare, un lucru cerut de mult timp de societate”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion.
Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar spune că noua lege a educației, pregătită de ministrul Sorin Cîmpeanu, va introduce reorganizarea inspectoratelor.
Protestele părinților, în zadar
Sindicaliștii din învățământ atrag atenția că mai grave decât schimbarea inspectorilor de specialitate sunt numirile politice ale directorilor de școli.
“Din păcate au fost din nou schimbați mulți directori de școli, doar pe criterii politice, chiar înainte să fie organizat de către Ministerul Educației concursul pentru ocuparea acestor funcții. În județul Dolj am părinții unei școli, nemulțumiți că directorul școlii, care chiar a realizat lucruri bune, a fost schimbat. Noua numire a fost realizată doar pe criterii politice. Degeaba protestează acei părinți”, ne-a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.
La rândul său, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, subliniază că trebuie organizat cât mai repede concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere ale unităților de învățământ preuniversitar.
“Din păcate, numirile politice la conducerea unităților de învățământ continuă. Trebuie organizat concurs pentru funcțiile de director. E nevoie de un concurs serios”, ne-a declarat Marius Nistor.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la sfârșitul săptămânii precedente, că astăzi vor fi demarate concursurile pentru ocuparea posturilor de directori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, după ce a fost aprobată de Guvern o Ordonanţă de urgenţă.
„Ordonanţa de urgenţă adoptată prin care se instituie măsuri aplicabile în anul universitar 2021-2022 . Au fost modificate prevederile Legii 55 şi ordonanţei de Urgenţă 141, astfel încât vor putea fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare şi nedidactice, precum şi posturile de conducere din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar. În acest fel, concursurile vor putea fi demarate pentru ocuparea posturilor de directori în toate şcolile din România, aşa cum ne-am asumat începând cu data de 14 septembrie, marţi 14 septembrie (n.r. – astăzi). Luni, 13 septembrie, începe şcoala. Vor fi demarate concursurile pentru ocuparea posturilor de directori”, a spus ministrul, la Palatul Victoria.