În Statele Unite, cazurile de tuse convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis, au crescut alarmant în ultimele luni, conform datelor furnizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Cazurile de tuse convulsivă au crescut alarmant în ultimele luni în SUA
Până la mijlocul lunii decembrie 2023, s-au raportat peste 32.000 de cazuri, de aproximativ șase ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, scrie CNN.
Această creștere face ca numărul de cazuri să fie cel mai mare din 2014 încoace, fără semne de încetinire.
Tusea convulsivă este o boală respiratorie extrem de contagioasă cauzată de o infecție bacteriană. La început, simptomele seamănă cu cele ale unei răceli obișnuite — nas care curge, strănut, febră ușoară și tuse seacă. Totuși, după una sau două săptămâni, boala progresează, iar pacienții pot dezvolta crize de tuse severă care pot provoca vărsături sau chiar fracturi de coaste.
CITEȘTE ȘI – Două băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât
Aceste crize sunt adesea însoțite de un sunet specific, de „hârâit” (whooping), pe măsură ce bolnavul încearcă să respire. Tusea poate dura săptămâni sau luni, iar pacienții pot răspândi boala chiar și la câteva săptămâni după apariția simptomelor.
Unele persoane pot avea simptome ușoare, suficient de discrete încât să nu știe că sunt infectate, contribuind astfel fără să știe la răspândirea bolii.
Similar altor boli respiratorii, cazurile de tuse convulsivă au scăzut în timpul pandemiei de Covid-19 datorită limitării interacțiunilor sociale și măsurilor de protecție. Totuși, în prezent, Statele Unite revin la nivelurile de dinaintea pandemiei, iar cazurile raportate au crescut semnificativ din septembrie 2023.
CDC indică faptul că un sfert dintre cazuri sunt concentrate în regiunea Midwest, incluzând state precum Illinois, Indiana, Michigan, Ohio și Wisconsin. Pennsylvania este statul cu cele mai multe cazuri raportate.
Deși boala poate fi gravă pentru toate categoriile de vârstă, copiii sub 1 an sunt cei mai vulnerabili din cauza sistemului lor imunitar nedezvoltat. Copiii mici care nu au primit toate vaccinurile recomandate sunt, de asemenea, într-un risc ridicat.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!