8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăÎn România nu se practică declanșarea preventivă a avalanșelor

În România nu se practică declanșarea preventivă a avalanșelor

În România nu se practică declanșarea preventivă a avalanșelor. Avertizează o asociație a specialiștilor de prevenire a catastrofelor.

Luni seara, 7 februarie 2022, în Munții Apuseni, în zona  Vârtop, s-a produs o avalanșă ce a afectat drumul național 75, la km 23, între localitățile Arieșeni și Ștei. Din informațiile furnizate de mass-media, se pare că zăpada căzută de pe versant a acoperit șoseaua pe o distanță de aproximativ 30 de metri. Aceasta a blocat circulația pe ambele sensuri.

Conform informațiilor furnizate de Poliția Bihor, avalanșa nu a făcut victime.

Asociația pentru Studiul și Gestionarea Riscului de Avalanșă, condusă de avocatul Marius Șcheaua, susține că trebuie să se declanșeze avalanșe preventive. Aceștia sunt specializați în occident.

citește și: George Simion nu l-a bruscat. L-a ținut pe Virgil Popescu să nu cadă!

„Evenimentele de acest gen nu sunt singulare. Putem da drept exemplu, o avalanșă similară ce a afectat DN 7 (Valea Oltului) în zona localității Călimănești, în anul 2012. Șansa a făcut ca nici avalanșa de luni seara, din județul Bihor să nu fi produs victime omenești. Aceasta nu înseamnă că și în viitor lucrurile se vor petrece în același fel. Trebuie spus că o avalanșă mobilizează o masă de zăpadă. Poate avea zeci, chiar sute de tone. În aceste condiții, este lesne de înțeles ce se poate întâmpla în cazul în care autovehicule ar fi prinse sub masa de zăpadă”, spune comunicatul asociației.

În România nu se practică declanșarea preventivă a avalanșelor

Marius Șcheaua susține că în toate țările alpine (Franța, Elveția, Austria, etc. ), ca și pe continentul nord-american, ca metodă de protecție a căilor rutiere din zona montană, se practică, de mulți ani, declanșarea preventivă a avalanșelor. „Aceasta presupune declanșarea artificială a unei avalanșe. Acțiunea se face prin detonarea unor materiale explozive. Doar în momentul considerat optim de meteorologii previzioniști sau de nivologii previzioniști. Avantajele utilizării unei asemenea metode constau, pe de o parte,  în evitarea accidentelor și, pe de altă parte, în aceea că se împiedică acumularea unei cantități foarte mari de zăpadă. O asemenea operațiune se desfășoară în temeiul unui plan de intervenție. Trebuie adoptat la nivelul autorităților administrative locale sau departamentale,” mai susțin specialiștii. Deci, în România nu se practică declanșarea preventivă a avalanșelor.

În țara noastră nici la momentul actual, nu se practică declanșarea preventivă a avalanșelor, ceea ce mărește riscul ca, în viitor, un astfel de fenomen natural să se soldeze cu o tragedie.

În România nu există artificieri specializați în declanșarea preventivă a avalanșelor și, firește, nici planuri de intervenție în acest scop.

Asociația își propune să formeze unui număr de artificieri specializați în acest gen de intervenție. Pentru aceasta este nevoie de fonduri. Autoritățile nu sunt pregătite.

Schiorii au provocat cea mai mare avalanșă din secolul trecut la Bâlea Lac

Ninsorile abundente căzute in intervalul 15-17 aprilie 1977 s-au produs în condiţiile unor temperaturi nu foarte scăzute (la Vf Omu s-au înregistrat valori de -7/-6 gr.C), dar au fost însoţite de vânt foarte puternic (din date şi din hărţile făcute în acea perioadă). S-a format astfel o structură de placă peste crustele existente, caracterizată printr-o rezistenţă extrem de scăzută. Din mărturiile martorilor oculari, în cele două zile anterioare producerii avalanşei nu s-a putut ieşi din cabană din cauza vremii nefavorabile. În data de 17 aprilie mai ningea slab la Bâlea-Lac, vizibilitatea era bună, dar persista vântul puternic care accentua senzaţia de frig. Avalanşa a avut loc până în orele prânzului, pe un versant cu expoziţie nordică şi panta mai mare de 450, scrie Meteo România. Datorită schiorilor s-a produs o fisură în placa de la suprafaţă, care a alunecat peste stratul îngheţat de dedesubt şi a declanşat avalanşa, ce a antrenat şi o parte din stratul vechi.

Tragedia a fost ascunsă de comuniști. Au murit 27 de persoane.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...

Lista concurenților din Asia Express. Anda Adam și Serghei Mizil, printre participanți

Antena 1 a dezvăluit lista participanților care vor lua parte la cel de-al optulea sezon al emisiunii Asia Express - Drumul Eroilor. Lista concurenților din...

Incendii devastatoare în California de Sud: 31.000 de persoane evacuate

Pompierii din California de Sud se confruntă cu o nouă provocare: două incendii majore au izbucnit în regiune, obligând peste 31.000 de persoane să...
Ultima oră
Pe aceeași temă