În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro.
Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone de diverse tipuri, ca să copleșească apărarea antiaeriană.
Numai în weekend-ul trecut, ruşii au lansat 150 de proiectile şi dispozitive distrugătoare, printre care rachete balistice și hipersonice, care costă zeci de milioane de dolari fiecare.
Rachete rusești au lovit hidrocentrala și barajul de pe fluviul Dnipro din Zaporijia.
Barajul a rezistat, dar centrala fost distrusă și e nevoie de timp îndelungat pentru a fi refăcută. Alex Craiu, un voluntar român stabilit în Zaporijia, a filmat urmările atacului.
Alex Craiu, voluntar român în Ucraina: A fost dimineață crâncenă. Încă văd fum, incendiul nu a fost stins. Barajul a fost atacat.
Un alt oraș mare din Ucraina, Harkov, a rămas complet fără energie, după atacurile de săptămâna trecută.
Rușii lovesc din nou infrastructura energetică a Ucrainei, dar au schimbat tactica.
Comandor (r) Sandu Valentin Mateiu, analist militar: Încearcă să covârșească apărarea antiaeriană. O dată saturarea, multe rachete. Al doilea element, din direcții și cu viteze diferite.
Citește și: Rușii continuă atacul asupra sistemului energetic ucrainean. Kievul, din nou sub asediul bombelor ruseşti. Locuitorii din regiunea Odesa nu au curent și căldură
Rușii au lansat asupra Kievului inclusiv rachete hipersonice Zircon, care zboară de 5 ori mai repede ca viteza sunetului și pot lovi ținte la 1000 de kilometri depărtare.
Potrivit Pentagonului, o astfel de rachetă costă câteva zeci de milioane de dolari. Presa ucraineană scrie, citând surse din Ministerul Apărării, că toate cele 150 de rachete și drone lansate în weekend de ruși au costat sute de milioane de dolari.
General (r) Virgil Bălăcanu, analist militar: Sancțiunile economice nu au ajuns pentru producția de rachete de croazieră, de rachete balistice.
Potrivit analiștilor militari, rușii atacă instrastructura energetică a Ucrainei pentru a demoraliza populația, dar și pentru a afecta industria de apărare și a-i face pe ucrainei să își consumele resuresele de apărare antiaeriană.
Dacă ajutorul occidental și mai ales american întârzie, consecinţele ar putea fi catastrofale pentru Ucraina.
Ministrul Energiei: Războiul din Ucraina ne-a făcut să conștientizăm că este esenţială obţinerea unei independenţe energetice cât mai mari
Războiul din Ucraina ne-a făcut să conştientizăm şi mai bine că, pe termen mediu şi lung, este esenţială obţinerea unei independenţe energetice cât mai mari în cadrul pieţei integrate europene, a declarat ministrul Energiei, în contextul marcării a doi ani de la declanşarea conflictului armat, potrivit agerpres.ro.
“Războiul din Ucraina ne-a făcut să conştientizăm şi mai bine că, pe termen mediu şi lung, este esenţial să ne îndeplinim cât mai bine obiectivele principale ale politicii noastre energetice, şi anume obţinerea unei independenţe energetice cât mai mari în contextul pieţei integrate europene, prin creşterea procentului de energie regenerabilă în cadrul mixului energetic şi dezvoltarea energiei nucleare, cu alte cuvinte o creştere a producţiei de energie electrică din surse curate, nepoluante.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!