Organizația atrage atenția asupra impactului economic negativ pe care l-ar putea avea eliminarea acestei măsuri
Patronii reuniți în Consiliul Național al Întreprinderilor Private, Mici și Mijlocii din România (IMM România) solicită Guvernului adoptarea unei Ordonanțe de urgență pentru prelungirea scutirii de taxă, aplicată sumei de 300 de lei din salariul minim brut, până la 31 decembrie 2025. Într-un comunicat, preluat de startupcafe.ro, organizația atrage atenția asupra impactului economic negativ pe care l-ar putea avea eliminarea acestei măsuri.
Patronii cer modificarea și completarea Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015). Mai exact, menținerea excepției de la plata impozitului pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, pentru suma de 300 de lei/lună, până la finalul anului 2025.
De asemenea, creșterea pragului veniturilor brute de la 4.000 lei la 4.050 de lei, astfel încât să includă noul salariu minim brut, stabilit prin contractul de muncă, exceptând tichetele de masă și indemnizația de hrană.
IMM România avertizează că, în lipsa prelungirii acestei facilități fiscale, venituri nete ale angajaților ar scădea semnificativ. De exemplu, un angajat plătit la nivelul salariului minim brut, ar urma să primească un venit net de 2.450 de lei, comparativ cu 2.574 de lei, în cazul prelungirii facilității.
Organizația subliniază că „această măsură, agreată anterior în cadrul Consiliului Național Tripartit, contribuie la creșterea veniturilor nete ale salariaților, diminuarea impactului inflației asupra angajaților și reducerea riscului de concedieri, în contextul provocărilor economice actuale”, se mai arată în comunicat.
Guvernul a aprobat deja, prin Hotărârea nr. 1.506/2024, majorarea salariului minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025. Potrivit Ministerului Muncii, această majorare ar aduce o creștere netă de aproximativ 9%, echivalentul a 212 lei, pentru salariile minime, cu această condiție a prelungirii scutirii de taxă pentru suma de 300 de lei.