25 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSocialJustiศ›ieICCJ reafirmฤƒ aplicarea legii penale mai favorabile รฎn cazurile de prescripศ›ie

ICCJ reafirmฤƒ aplicarea legii penale mai favorabile รฎn cazurile de prescripศ›ie

รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie reafirmฤƒ aplicarea principiului legii penale mai favorabile รฎn detrimentul Curศ›ii de Justiศ›ie a Uniunii Europene

รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie (ICCJ) a adoptat o decizie de mare importanศ›ฤƒ, confirmรขnd aplicarea principiului legii penale mai favorabile รฎn cazurile de prescripศ›ie, chiar ศ™i รฎn contextul infracศ›iunilor ce implicฤƒ fonduri ale Uniunii Europene. Decizia nr. 37 din 13 iunie 2024, pronunศ›atฤƒ de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ, a fost publicatฤƒ pe 18 iulie 2024 รฎn Monitorul Oficial.

Judecฤƒtorii care au pronunศ›at hotฤƒrรขrea sunt Eleni Cristina Marcu, Constantin Epure, Andrei Claudiu Rus, Mircea Mugurel Selea, Adriana Ispas, Valerica Voica, Luminita Cristiu-Ninu, Lia Savonea ศ™i Mihail Udroiu. Aceastฤƒ hotฤƒrรขre, detaliatฤƒ pe 80 de pagini, reprezintฤƒ o declaraศ›ie fermฤƒ de suveranitate din partea ICCJ, refuzรขnd sฤƒ fie complice la รฎncฤƒlcarea drepturilor fundamentale provocatฤƒ de Curtea de Justiศ›ie a Uniunii Europene (CJUE).

Contextul Deciziei ICCJ

Rฤƒspunzรขnd unei sesizฤƒri formulate de Curtea de Apel Tรขrgu-Mureศ™, ICCJ a clarificat de ce decizia sa anterioarฤƒ, nr. 67/2022, trebuie sฤƒ se aplice inclusiv actelor de procedurฤƒ dinainte de 2018. Aceasta se referฤƒ la perioada รฎn care Codul Penal nu prevedea รฎntreruperea cursului prescripศ›iei. CJUE ceruse instanศ›elor sฤƒ ignore deciziile CCR pe prescripศ›ie ศ™i principiul legii penale mai favorabile รฎn cazurile privind interesele financiare ale UE, pentru a evita riscul de impunitate.

Prin decizia 37/2024, ICCJ a demonstrat cฤƒ legea penalฤƒ mai favorabilฤƒ trebuie aplicatฤƒ uniform, indiferent de natura infracศ›iunii, asigurรขnd astfel respectarea drepturilor fundamentale.

Argumentele ICCJ

ICCJ a subliniat cฤƒ neaplicarea Deciziei 67/2022 ar duce la รฎncฤƒlcarea dreptului fundamental la legalitatea incriminฤƒrii ศ™i pedepsei, ceea ce contravine statului de drept. De asemenea, a evidenศ›iat cฤƒ un tratament juridic diferenศ›iat รฎn funcศ›ie de natura infracศ›iunii ar crea discriminฤƒri ศ™i inegalitฤƒศ›i.

ICCJ a contestat termenul de „risc sistemic de impunitate” folosit de CJUE, argumentรขnd cฤƒ instanศ›ele nu dispun de criterii clare pentru a evalua acest risc, ศ™i cฤƒ รฎncercarea de a face acest lucru ar รฎncฤƒlca principiul separaศ›iei puterilor รฎn stat.

Concluziile ICCJ

รŽn final, ICCJ a prezentat ศ™apte concluzii privind aplicarea Deciziei 67/2022 รฎn materie de prescripศ›ie:

  1. Prescripศ›ia rฤƒspunderii penale este o instituศ›ie de drept penal material.
  2. Normele referitoare la รฎntreruperea prescripศ›iei sunt supuse principiului activitฤƒศ›ii legii penale, cu excepศ›ia legii penale mai favorabile.
  3. Neaplicarea dispoziศ›iilor interne care respectฤƒ previzibilitatea legii penale nu este compatibilฤƒ cu CEDO.
  4. Standardul naศ›ional de protecศ›ie a drepturilor fundamentale asigurฤƒ o protecศ›ie superioarฤƒ celei oferite de legislaศ›ia UE.
  5. Obligaศ›ia impusฤƒ prin hotฤƒrรขrea CJUE nu asigurฤƒ un nivel de protecศ›ie echivalent cu cel prevฤƒzut de CEDO.
  6. Evaluarea riscului de impunitate sistemicฤƒ nu poate fi fฤƒcutฤƒ de instanศ›e fฤƒrฤƒ criterii clare.
  7. Succesiunea de legi รฎn timp nu trebuie sฤƒ fie tratatฤƒ diferit รฎn funcศ›ie de natura infracศ›iunii.

Contextul Deciziei ICCJ privind aplicarea legii penale mai favorabile รฎn cazurile de prescripศ›ie


รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie (ICCJ) a adoptat Decizia nr. 37 din 13 iunie 2024, รฎn contextul unei dezbateri intense privind aplicarea principiului legii penale mai favorabile รฎn cazurile de prescripศ›ie, รฎn special รฎn legฤƒturฤƒ cu infracศ›iunile care implicฤƒ fonduri ale Uniunii Europene.


Problema prescripศ›iei ศ™i modificฤƒrile legislative



รŽn perioada 2014-2018, รฎn Romรขnia, Codul Penal a suferit modificฤƒri semnificative รฎn ceea ce priveศ™te reglementarea prescripศ›iei. Prescripศ›ia rฤƒspunderii penale este mecanismul prin care, dupฤƒ trecerea unei anumite perioade de timp, o persoanฤƒ nu mai poate fi trasฤƒ la rฤƒspundere penalฤƒ pentru infracศ›iunea comisฤƒ. รŽn aceastฤƒ perioadฤƒ, nu a existat รฎntreruperea cursului prescripศ›iei, ceea ce a generat controverse cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile pentru inculpaศ›i.


Deciziile CCR ศ™i intervenศ›ia CJUE



Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR) a intervenit prin Decizia nr. 297 din 2018, declarรขnd neconstituศ›ional articolul 155 alineatul 1 din Codul Penal, care reglementa รฎntreruperea cursului prescripศ›iei. Aceasta a fost reconfirmatฤƒ ulterior prin Decizia nr. 358 din 2022. รŽn lumina acestor decizii, ICCJ a emis Decizia nr. 67 din 2022, stabilind cฤƒ perioada รฎn care nu a existat รฎntreruperea cursului prescripศ›iei trebuie consideratฤƒ lege penalฤƒ mai favorabilฤƒ.

รŽn 24 iulie 2023, Curtea de Justiศ›ie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotฤƒrรขre prin care solicita instanศ›elor romรขne sฤƒ nu aplice deciziile CCR privind prescripศ›ia ศ™i nici principiul legii penale mai favorabile รฎn cazurile care implicฤƒ interesele financiare ale Uniunii Europene, argumentรขnd cฤƒ acest lucru ar putea duce la impunitatea unui numฤƒr mare de infractori.

Decizia ICCJ din 2024

Rฤƒspunzรขnd unei sesizฤƒri formulate de Curtea de Apel Tรขrgu-Mureศ™, ICCJ a emis Decizia nr. 37 din 2024, clarificรขnd cฤƒ Decizia nr. 67/2022 trebuie sฤƒ se aplice inclusiv pentru actele de procedurฤƒ dinainte de 2018, an รฎn care a fost pronunศ›atฤƒ prima decizie CCR pe aceastฤƒ temฤƒ. ICCJ a argumentat cฤƒ aplicarea deciziei CJUE ar duce la รฎncฤƒlcarea drepturilor fundamentale garantate de Constituศ›ia Romรขniei ศ™i de Convenศ›ia Europeanฤƒ a Drepturilor Omului (CEDO).

Concluziile ศ™i implicaศ›iile deciziei

ICCJ a subliniat cฤƒ neaplicarea Deciziei nr. 67/2022 ar รฎncฤƒlca principiul legalitฤƒศ›ii ศ™i ar crea inegalitฤƒศ›i รฎn aplicarea legii penale. De asemenea, ICCJ a contestat conceptul de „risc sistemic de impunitate” utilizat de CJUE, argumentรขnd cฤƒ instanศ›ele nu au criterii clare pentru a evalua acest risc ศ™i cฤƒ o astfel de evaluare ar รฎncฤƒlca principiul separaศ›iei puterilor รฎn stat.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
Romรขnia Liberฤƒ este o publicaศ›ie tipฤƒritฤƒ ศ™i online pentru politicฤƒ, afaceri ศ™i avocaศ›i, care acoperฤƒ anunศ›uri pentru litigii majore, tranzacศ›ii ศ™i probleme de reglementare. A fost fondatฤƒ รฎn 1877, รฎn Romรขnia. RL este o publicaศ›ie de ultimฤƒ orฤƒ ศ™i unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, รฎn principal ca voce a opoziศ›iei รฎmpotriva autocraศ›ilor ศ™i a fostei Securitฤƒศ›i. Printre autorii ศ™i cititorii noศ™tri se numฤƒrฤƒ cea mai mare organizaศ›ie filantropฤƒ, Fundaศ›ia pentru o Societate Deschisฤƒ din SUA, precum ศ™i editorialiศ™ti internaศ›ionali celebri, profesori de ศ™tiinศ›ฤƒ ศ™i de drept din รฎntreaga lume. รŽn 2009, RL publica sฤƒptฤƒmรขnal un supliment de opt pagini cu articole รฎn limba englezฤƒ din New York Times, astฤƒzi publicฤƒ cele mai noi videoclipuri ศ™i ศ™tiri internaศ›ionale. Cu sediul รฎn Bucureศ™ti, RL numฤƒrฤƒ รฎn prezent 50 de colaboratori, agenศ›i ศ™i jurnaliศ™ti.
Cele mai citite

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Testamentul actorului Alain Delon a fost transmis celor trei copii

La aproape o lunฤƒ de la decesul lui Alain Delon, testamentul actorului a fost transmis celor trei copii ai sฤƒi, care nu aveau o...

Rusia, forศ›atฤƒ sฤƒ รฎศ™i stocheze gazul arctic din cauza sancศ›iunilor: Proiectul lui Putin, lovit de izolarea globalฤƒ

Rusia a รฎnceput sฤƒ stocheze gazul produs de proiectul Arctic LNG 2, iniศ›iativa de vรขrf a lui Vladimir Putin รฎn regiunea arcticฤƒ, din cauza...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ