Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a transmis, printr-un comunicat de marți, că noua propunere de impozitare a bacșișului este ”un model european” care poate fi aplicabil și în România.
Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede un impozit unic de 10% pe bacșișul lăsat de clienți la restaurante. Proiectul urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaților. Detalii, aici.
”Organizația HORA a susținut de la început această reglementare a veniturilor de tip bacșiș, în esență fiind vorba despre o transparentizare a acestor venituri, care înseamnă nu doar o normalitate la nivel global, dar și venituri mai mari la bugetul de stat. Reglementările incluse în Raportul final al Comisiei definesc bacșișul ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind aplicabil operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante și 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor”, se arată în comunicatul HORA, potrivit g4media.ro.
HORA crede că modelul de impozitare a bacșișului poate fi aplicabil și în România, nefiind o măsură de supraimpozitare, ci una cu impact pozitiv
Organizația HORA salută această inițitivă, pe care nu o vede ca pe o măsură de supra impozitare, ci ca pe o măsură cu impact 100% pozitiv asupra tuturor celor care activează în această industrie, mai transmite organizația industriei HORECA.
”Astfel, acordarea bacșișul rămâne la latitudinea clientului, care are opțiunea de a plăti cash, card sau prin ordin de plată, în cazul facturilor, când și dacă dorește. Această reglementare oferă o nouă posibilitate de a lăsa bacșiș, cash sau card, inclusiv în cazul plăților cu cardul”, mai transmite HORA.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!