Guvernul României vrea să introducă așa-zisa „taxă pe soare”, chiar în plină criză energetică, fiind vizați consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice.
Guvernul se pare că a fost acuzat de opoziție că a adoptat o ordonanță prin care românii vor fi obligați să plătească o taxă lunară, în funcție de cantitatea de energie pe care o produc. Practic, un fel de taxă pe soare.
USR acuză Guvernul României că impune taxe pentru aproximativ 30.000 de consumatori casnici și firme ce și-au instalat panouri fotovoltaice pentru a produce energie, ca să scape de facturile uriașe.
„Guvernul vine şi bagă o taxă, atenţie, pentru ceea ce omul produce şi consumă tot el. Nu energia care pleacă în reţea, ci energia pe care eu, cetăţean sau firmă, o produc de pe acoperiş şi o consum tot eu. Deci, statul mă obligă să îmi pun un contor special şi apoi să plătesc o taxă pe razele de soare, că statul nu face nimic. Au creat şi nişte discriminări absurde. Dacă produci mai mult de 30 de kw, ţi se aplică taxa imediat, dacă produci mai puţin, ţi se va aplica din 2026 încolo, iar dacă au luat ajutor de la stat prin Casa Verde sau prin PNRR, dacă eşti firmă, din nou, ţi se aplică imediat”, spune Cristi Ghinea, vicepreşedinte USR, potrivit știrileprotv.ro.
Ordonanța prevede 3 situații de taxe: Atunci când primesc bani de la stat ca să producă energia, dacă au o capacitate mai mare de 30 de KW sau dacă, la nivel naţional, cantitatea de energie din fotovoltaice depăşeşte 8% din cantitatea de energie folosită.
Pentru moment, textul nu este publicat în Monitorul Oficial și nu se cunoaște valoarea taxelor.
„Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive”, a arătat Ministerul Energiei într-un comunicat.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!