Mai sunt aproximativ trei luni, iar Guvernul este în fierbere. Multe dintre proiectele scrise acum pentru PNRR s-ar putea pierde sau ar putea fi abandonate, căci la cârma fiecărui minister în parte vine membru din alt partid politic decât cel din prezent, respectiv Coaliția a decis ca membrii PSD, PNL și UDMR să-și schimbe locurile.
Va fi haos, nu că până acum nu era haos. Sunt probleme mari în fieful liberalilor, unde chiar șeful adică actualul premier este suspectat de plagiat, apoi urmează secretarul general al partidului care este și ministru de interne Lucian Bode care deși sunt dovezi clare de plagiat nu cedează și amenință cu procese. Tot în rândul miniștrilor PNL, păcatul a căzut pe ministrul energiei Virgil Popescu care a fost criticat adesea că nu a gestionat cum trebuie criza energetică și s-a instalat haosul la facturi și prețul carburanților.
Totuși, potrivit unor surse PNL nu e de acord cu unele pretenții de reîmpărțire a ministerelor sau de menținere a unor portofolii care au fost negociate să fie schimbate la rotativă.
PSD ar vrea să preia Energia, dar PNL nu vrea. De asemenea, social-democrații n-ar vrea să schimbe Ministerul Finanțelor cu cel al Justiției, dar nici Transporturile cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Mai sunt și alte funcții-cheie, cum ar fi la Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) și o treime din conducerea Curții de Conturi.
Marcel Ciolacu spunea totuși că sunt și ministere liberale în care nu s-ar impune schimbarea.
,,De exemplu domnul Boloş la MIPE, din punctul meu de vedere e o greşeală să îl schimbi pe ministrul Boloş în acest moment. … Există o performanţă la Ministerul Justiţiei, am scăpat de MCV. Există această performanţă de ţară”, spunea Ciolacu.
În schimb, Boloș spunea zilele trecute că ar putea prelua chiar și portofoliul de la transporturi, aflat acum la PSD.
„Dacă e să ne raportăm la ce s-a semnat şi s-a încheiat ca şi protocol în coaliţie, este o variantă care corespunde protocolului, este posibil acest scenariu, dar eu am spus-o de multe ori, nu contează persoana mea. De unde ştiţi că nu mi-ar plăcea Finanţele?”, a spus răspuns Boloș, într-o emisiune televizată.
În schimb, UDMR spune că nu are nicio treabă cu ministerele ocupate, respectiv cel al sportului, mediului și cel al dezvoltării, căci rotația se face doar între PNL și PSD.
„Problema e foarte simplă – există un acord în care, în rotativă, noi nu suntem părţi. UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel. Deci eu nu vreau să mă bag în rotativă, când eu nu sunt parte a rotativei. Nu are cum să implice şi UDMR, pentru că există un acord în care noi nu suntem parte. Ei dacă respectă acordul semnat, atunci se închide totul în cinci zile”, spune Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Rămâne de văzut ce se întâmplă cu actualul ministru de interne Lucian Bode pentru că opinia publică este revoltată de faptul că o persoană acuzată de plagiat ocupă o funcție cheie în Guvernul României și dacă îți va da demisia. Un posibil înlocuitor ar putea fi chiar europarlamentarul liberal Rareș Bogdan. De cealaltă parte vor fi nume din actualul executiv care nu se vor mai regăsi deloc în viitorul Guvern, dar și nume care ar putea rămâne în continuare pe funcții, în ciuda rotației. Cert este că Marcel Ciolacu va ocupa loculul lui Nicolae Ciucă, iar acesta din urmă ar putea să preia șefia deputaților sau chiar să fie dat la o parte de liberali, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Florin Cîțu.
,,În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliția am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai și se va face rotirea așa cum am agreat”, a spus Nicolae Ciucă.
Cert este că de pe 25 mai, vom avea Guvern condus de un premier social-democrat, cel mai probabil numele acestuia este Marcel Ciolacu.