În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent
Guvernul României a decis să prelungească plafonarea prețurilor la polițele RCA și comisioanele brokerilor pentru încă trei luni, până la 31 martie 2025. Măsura, justificată prin existența unor dezechilibre majore și disfuncționalități pe piața asigurărilor auto obligatorii, reprezintă o continuare a politicilor implementate după falimentul Euroins din 2023.
Plafonarea prețurilor RCA a fost introdusă, inițial, în primăvara lui 2023, pentru a preveni o creștere abruptă a costurilor, după retragerea licenței Euroins, care domina atunci piața RCA, cu peste 3 milioane de clienți. În prezent, deși indicatorii financiari ai asiguratorilor sunt îmbunătățiți, cu o creștere a activelor lichide de 14% și rezultate tehnice pozitive, piața rămâne vulnerabilă. Documentul guvernamental subliniază două probleme majore: anumite segmente de clienți sunt considerate riscante, ceea ce limitează accesul acestora la polițe RCA, la prețuri accesibile, precum și gradul redus de concurență. Cotele de piață sunt concentrate în mâinile unui număr mic de asiguratori, situație care reduce competiția și amplifică vulnerabilitățile pieței.
În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent, scrie profit.ro. Totuși, numărul cazurilor considerate „asigurați cu risc ridicat” a crescut semnificativ, semnalând o nevoie acută de intervenții legislative pentru echilibrarea pieței.
Deși măsura plafonării a oferit un respiro șoferilor și a limitat volatilitatea pieței, aceasta reprezintă o soluție temporară, cu efecte mixte. Pe de o parte, plafonarea prețurilor asigură accesibilitatea polițelor, prevenind situații sociale critice, precum creșterea numărului de vehicule neasigurate și, implicit, a riscurilor financiare pentru Fondul național de protecție.
Pe de altă parte, limitarea tarifelor poate distorsiona mecanismele de piață, descurajând competiția și inovarea în sectorul asigurărilor. Brokerii, a căror activitate este esențială pentru distribuirea polițelor RCA, sunt afectați de comisioanele plafonate la 8%, ceea ce limitează resursele acestora pentru dezvoltare și acoperirea costurilor operaționale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!