România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane.
Guvernul României lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane (SNITP) pentru perioada anilor 2024-2028. Evenimentul de lansare se desfășoară la Palatul Victoria în ziua de luni, 13 mai 2024, de la ora 10.
Proiectul Strategiei este publicat pe site-ul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, care este subordonată Ministerului Afacerilor Interne. Conform Planului de Guvernare, printre prioritățile Guvernului României, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se află și lupta împotriva traficului de persoane.
„Lupta împotriva traficului de persoane și protecția victimelor acestei infracțiuni reprezintă o prioritate a autorităților române, ca urmare a impactului negativ al acestei infracțiuni în planurile economic, social și al securității. România continuă să fie o țară de origine pentru victimele traficului de persoane, cetățeni români fiind exploatați atât în interiorul țării, cât și în statele europene. În ultimii ani, însă, datele statistice sugerează că țara noastră începe să devină o destinație pentru victimele traficului provenite din alte state, în special din zona Asiei”, indică noua Strategie.
„Puternicul flux de migrație dinspre Orientul Mijlociu și din state africane, afectate de
conflicte armate sau grupări teroriste, a pus sub presiune capacitatea statelor europene de sprijinire și includere a refugiaților în programe de integrare și azil, dar și de prevenire a actelor infracționale în taberele de refugiați și în regiunile europene puternic populate de refugiați. Cum era de așteptat, în Europa, traficul de migranți proveniți din regiunile mai sus-menționate a ajuns la cote alarmante în acea perioadă, existând un risc pentru propensiunea la trafic de persoane, proxenetism, abuz, exploatare. În acest context, autoritățile române responsabile în materia politicilor publice pentru imigrări, drepturile omului și prevenirea infracțiunilor, prin eforturi concentrate, au fost nevoite să manifeste vigilență dar și să aibă o atitudine proactivă de gestionare a situațiilor în eventualitatea intrării și stabilirii unui număr semnificativ de migranți”, precizează SNITP.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!