7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalGuvernul italian va impune pedepse mai severe pentru hackeri

Guvernul italian va impune pedepse mai severe pentru hackeri

Italia intenționează să întărească măsurile împotriva criminalității cibernetice, ca urmare a unor atacuri recente asupra unor baze de date guvernamentale și financiare majore.

Guvernul italian va impune pedepse mai severe pentru hackeri

Conform unui proiect obținut de Reuters, guvernul italian va impune pedepse mai severe pentru persoanele care accesează ilegal sisteme informatice, în special cele de interes militar, public sau care se ocupă cu protecția civilă.

Guvernul, sub conducerea prim-ministrului Giorgia Meloni, va discuta despre acest proiect de lege pe 25 noiembrie. În plus, legea va întări atribuțiile procurorului-șef anti-mafia, care va coordona investigațiile legate de accesul neautorizat la sisteme informatice și interceptările frauduloase de comunicații.

Recent, poliția italiană a plasat patru persoane sub arest la domiciliu, ca parte a unei anchete privind accesul ilegal la baze de date guvernamentale.

Printre cei anchetați se află și Leonardo Maria Del Vecchio, fiul fondatorului Luxottica, care neagă orice implicare în aceste incidente.

În plus, autoritățile din Bari investighează un posibile atac cibernetic asupra celei mai mari bănci din Italia, Intesa Sanpaolo, în cadrul căruia contul lui Meloni ar fi fost compromis.

Hackerii sunt persoane sau grupuri care exploatează vulnerabilitățile sistemelor informatice pentru a accesa date sau a manipula tehnologii fără permisiune.

Activitatea lor poate fi motivată de diverse scopuri: de la obținerea de informații confidențiale, furtul de identitate, sabotajul infrastructurilor critice, până la manifestarea unei ideologii sau a unui mesaj politic.

Deși termenul „hacker” este adesea asociat cu activități ilegale, nu toți hackerii au intenții răuvoitoare. Unii, cunoscuți drept „hackeri etici”, sunt angajați de companii pentru a identifica și corecta breșele de securitate.

Totuși, pentru majoritatea hackerilor rău-intenționați, acțiunile lor pot avea efecte devastatoare asupra siguranței cibernetice globale, compromițând date personale sau chiar afectând economii întregi.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...

Ajutoare AFIR pentru energie regenerabilă: 150 milioane euro, disponibile din Ajunul Crăciunului

Programul vizează achiziția de panouri solare, generatoare eoliene și baterii de stocare pentru consum propriu în ferme și întreprinderi În Ajunul Crăciunului 2024, Agenția pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă