Prin programul INVESTALIM, Guvernul Ciolacu demonstrează angajamentul pentru reindustrializarea României, susținând investiții de peste 650 mil. lei în două fabrici de ulei, situate în județele Constanța și Gorj. Antreprenorii români Costea Dincă și Iancu Victor, activi în producția de cereale, beneficiază de ajutoare de stat în valoare de 354,1 mil. lei pentru dezvoltarea acestor proiecte.
Investiții majore în Constanța
În județul Constanța, antreprenorul Costea Dincă, prin compania Poarta Deltei SRL, va construi o fabrică de ulei la Agigea. Proiectul beneficiază, potrivit datelor AFIR, de un ajutor de stat de 119,2 mil. lei, parte dintr-o investiție totală de 243,7 mil. lei. Fabrica se va concentra pe procesarea semințelor oleaginoase, adăugând valoare producției locale și oferind noi locuri de muncă în zonă.
Am semnat contractul de finanțare de ceva timp. Cel mai probabil anul viitor vom demara și construcția, în județul Constanța, la Agigea
, a declarat Dincă.
Poarta Deltei SRL este deja un nume important în agricultura bio, cultivând cereale și oleaginoase pe 250 de hectare din județul Tulcea.
Gorj, hub industrial pentru procesarea cerealelor
A doua investiție, în valoare de 404,5 milioane de lei, va fi realizată de Barret Family SRL în localitatea Țânțăreni, județul Gorj. Fabrica va procesa semințe de floarea-soarelui și soia, iar terenul de 12 hectare a fost concesionat de la stat.
Cosmin-Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a subliniat importanța acestei investiții: „Semințele din județele Gorj, Dolj și Olt vor fi procesate local, creând valoare adăugată și locuri de muncă pentru comunitatea noastră.”
„Gorjul are o intensitate a ajutorului de stat pe tot teritoriul județului de 70%, iar acest lucru a dat idei multor oameni de afaceri care doresc să vină și să investească, pentru că este cea mai mare intensitate a ajutorului de stat acordată la nivelul țării. Intensitatea ajutorului de stat înseamnă gradul de cofinanțare. Vorbim de investiții mari. Investiția minimă este de 10 milioane de euro, iar maximum este 57 de milioane de euro, conform hotărârii de guvern. Sunt 60 de coduri CAEN eligibile”, a adăugat Cosmin Popescu.
Programul INVESTALIM, motor al reindustrializării
Cele două proiecte sunt parte a programului INVESTALIM, care sprijină antreprenorii români să diversifice activitățile și să investească în procesare. Cu o intensitate a ajutorului de stat ce poate acoperi până aproape trei sferturi din suma totală din proiect, acest program a atras deja investiții majore.
Astfel, Guvernul Ciolacu contribuie direct la creșterea competitivității economice a României, prin valorificarea resurselor locale și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale, consolidând sectorul industrial național. Aceste măsuri marchează un pas important în reindustrializarea țării și în construirea unei economii sustenabile.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
Disclaimer Publicitar:
Acest material reprezintă un mesaj de promovare politică din partea Partidului Social Democrat (PSD). Conținutul este destinat informării publicului și exprimă poziția oficială a PSD. CMF 31240010