Guvernul chinez nu a consultat Kievul în procesul de pregătire a planului său de pace pentru Ucraina, care ar trebui să fie lansat în această săptămână, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean, transmite AFP.
„China nu ne-a consultat”, a spus oficialul ucrainean, care a făcut aceste declaraţie sub protecţia anonimatului pentru mai multe instituţii de presă, inclusiv AFP, potrivit agerpres.ro.
Beijingul a promis că va face publică propunerea sa de „soluţie politică” săptămâna aceasta, care marchează un an de la războiul declanşat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care s-a întâlnit cu Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez în Germania, a dezvăluit marţi la Bruxelles că acesta din urmă „l-a informat despre elementele cheie ale planului de pace chinez”.
„Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală”, a adăugat Kuleba.
Guvernul chinez nu a consultat Kievul la elaborarea planului de pace ce are zece puncte și este prioritatea zero
Ministrul a asigurat ulterior, la ONU, că propunerea de pace a Kievului în zece puncte rămâne „prioritatea numărul unu” pentru Ucraina.”Suntem gata să discutăm cu cei care au idei, alte idei care ne pot ajuta să atingem acest obiectiv”, a spus el.
La rândul său, înaltul oficial ucrainean a avertizat miercuri că niciun plan de pace nu trebuie să treacă de „liniile roşii” stabilite de Kiev, inclusiv concesii teritoriale făcute Rusiei, care ocupă teritorii din estul şi sudul Ucrainei, în special peninsula Crimeea.”Pentru Ucraina, liniile roşii sunt principiile Cartei ONU, inclusiv respectarea integrităţii teritoriale ucrainene”, a spus oficialul ucrainean.”Nu va fi nicio negociere pe niciun teritoriu ucrainean, preşedintele (Zelenski) a precizat deja acest lucru”, a avertizat el.
Aliat apropiat al Rusiei, China nu a susţinut sau criticat niciodată în mod public invadarea Ucrainei, exprimându-şi în mod repetat sprijinul pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale. Beijingul a cerut însă, de asemenea, în repetate rânduri, respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, în timp ce Rusia revendică anexarea a cinci regiuni ucrainene.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!