Guvernul a aprobat mai multe măsuri destinate sprijinirii fermierilor, inclusiv un mecanism de asigurare împotriva secetei pentru 7 milioane de hectare de culturi agricole și modificări la programul „Creditul Fermierului”.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat necesitatea unui mecanism de asigurare la secetă, care va permite despăgubiri de până la 3.000 de lei pe hectar, contribuind la deblocarea creditării în sectorul agricol.
Fondurile pentru acest mecanism provin dintr-o contribuție de 3% din subvențiile fermierilor, suplimentată cu 17 milioane de euro anual din fondurile UE și o contribuție de la bugetul de stat.
În plus, programul „Creditul Fermierului” a fost ajustat pentru a include o dobândă fixă de 1,95%, iar gradul de garantare de către Fondul de Garantare a crescut la 100%.
De asemenea, creditul va putea fi utilizat pentru rambursarea ratelor din 2023 și 2024, iar fermierii cu credite restante pot accesa această formă de creditare, dacă dețin un proces-verbal de constatare a calamităților.
Ce alte măsuri vin în sprijinul fermierilor
O altă măsură aprobată prevede suspendarea automată a creditelor cu dobânzi mai mari de 2% plus ROBOR, până la 31 decembrie 2025, pentru fermierii afectați de calamități. În același interval, sunt suspendate și acțiunile de executare silită pentru datorii către bănci, IFN-uri, și furnizori.
Ministrul Barbu a confirmat că peste 80% din procesele verbale de constatare a calamităților sunt deja finalizate, iar despăgubirile de 1.000 de lei pe hectar vor fi acordate înainte de începerea lucrărilor de toamnă, respectând termenul limită de 15 septembrie.