Măsurile vizează creșterea veniturilor bugetare prin ajustarea impozitelor și eliminarea unor facilități fiscale
Ministerul Finanțelor a publicat, duminică, un proiect de ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare, care aduce modificări substanțiale în sistemul fiscal din România. Aceste măsuri vizează creșterea veniturilor bugetare prin ajustarea impozitelor și eliminarea unor facilități fiscale, în conformitate cu angajamentele din PNRR și Planul bugetar-structural național pe termen mediu (2025-2031). Actul normativ urmează să fie aprobat luni, în Guvern, care se reuneşte în şedinţă de la ora 13.00.
Principalele modificări propuse:
- Creșterea impozitului pe dividende
Începând cu 2025, impozitul pe dividende va fi majorat de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite persoanelor rezidente și nerezidente. Măsura urmărește corelarea regimului fiscal aplicabil tuturor beneficiarilor de dividende. - Reducerea plafonului pentru microîntreprinderi Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 500.000 de euro la 250.000 de euro deschis cu 2025. Începând din 2026, plafonul va scădea la 100.000 de euro.
- Eliminarea facilităților fiscale pentru anumite sectoare
Din ianuarie 2025, facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară vor fi eliminate. Măsura se va aplica veniturilor salariale și similare și este justificată prin necesitatea respectării principiului neutralității taxării. - Reintroducerea impozitului pe construcții Impozitul de 1,5% se va aplica valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie a anului anterior. Vor fi exceptate instituțiile publice, asociațiile și fundațiile, precum și alte persoane juridice fără scop patrimonial.
- Orele suplimentare efectuate de bugetari se vor compensa numai cu timp liber
- Reducerea la jumătate a valorii tichetelor de vacanţă şi menţinerea doar a tichetelor de creşă, celelalte tichete de valoare de care beneficiau unele categorii de salariaţi fiind suspendate. Astfel, proiectul prevede: – neacordarea în anul 2025 a biletelor de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, şi nici a premiilor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, – acordarea voucherelor de vacanţă în limita a 800 lei, cu condiţia asigurării de către angajat a unei coplăţi de 800 lei, – menţinerea în anul 2025 a anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2024, – menţinerea în anul 2025 a alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament la nivelul acordat pentru luna decembrie 2024.
- Examenele pentru angajarea „la stat”, suspendate. Numărul maxim de posturi din instituţiile publice, va fi stabilit în aşa fel încât fiecare instituție să se încadreze în bugetul alocat cheltuielilor de personal. „Prin excepţie, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor vacantate în anul 2025, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanţare în parte”, prevede proiectul.
- Plafonarea alocaţiilor copiilor şi a unor drepturi şi indemnizaţii acordate unor categorii precum revoluţionari, academicieni, artişti
- Drepturile câştigate de bugetari în instanţă Proiectul de act normativ stabileşte că „pentru a avea un tratament unitar în ceea ce priveşte plata drepturilor de natură salarială şi a sumelor reprezentând daune-interese moratorii, stabilite prin hotărâri judecătoreşti, este necesar ca şi plata sumelor stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, să se realizeze după o procedură similară celei stabilită pentru hotărârile judecătoreşti devenite executorii până la data de 31 decembrie 2024”.
- Plafonarea indemnizaţiilor sportivilor şi a celor acordate pentru merite în diverse domenii/ NU se vor plăti, anul viitor, tichetele pentru sportivi
- Limitarea reducerilor de tarife sau gratuităţilor la transport Proiectul de Ordonanţă, pus în consultare, mai propune ca în anul 2025 să se acorde reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport acordate prin diverse legi revoluţionarilor, judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor CFR, membrilor din familiile acestora şi pensionarilor.
- Nu se mai fac diverse achiziţii în instituţiile publice Prin proiectul de ordonanţă se propune interzicerea, în anul 2025, a achiziţionării, preluării în leasing sau închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi de către operatorii economici care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013, cu excepţia celor necesare desfăşurării obiectului principal de activitate.
- Scade temporar, cu 25%, subvenţia pentru partide
- Punctul de pensie nu mai creşte/ Aşa-numitele „pensii speciale” nu se mai indexează Documentul mai prevede că pensiile de serviciu nu vor mai creşte cu rata inflaţiei.
- Punctele în baza cărora sunt decontate serviciile medicale rămân la valoarea actuală În anul 2025, valorile garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale în asistenţa medicală primară, asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice şi respectiv suma orientativă/medic specialist în asistenţa medicală stomatologică, să se menţină la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024.
- Prevederi privind bugetele instituţiilor publice/Prima didactică, doar dacă poate fi asigurată din fonduri europene
- Deconturile pentru călătoriile studenţilor, doar pe ruta de acasă către localitatea în care studiază
- Măsuri pentru operatorii economici deţinuţi de stat
- Proiectul de Ordonanţă prevede de asemenea „interdicţia de a fi prevăzute în contractele individuale/colective de muncă ale operatorilor economici care aplică prevederile Legii nr. 296/2023, începând cu 01.01.2025 a acordării de bonusuri, prime, plăţi compensatorii, gratificaţii sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării sau eşalonarea pe 5 ani a acestor drepturi reglementate de contractele individuale/colective de muncă aflate în vigoare până la data de 31.12.2024”.
- Aplicarea legii privind Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare se amână până în 2027
- Statul nu mai acordă mierea promisă preşcolarilor şi elevilor mici „Se propune prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional până la data de 1 ianuarie 2026”, se arată în proiect.
- Primele pentru comercializarea produselor agricole, suspendate
- Acordarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, amânată din nou
- Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, va fi în vigoare de la jumătatea anului
- Indemnizaţia pentru persoane cu handicap, afectată de noile măsuri Proiectul de Ordonanţă prevede prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor art. 58 din Legea nr. 448/2006, care prevede că persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă li se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizaţie de solidaritate care se determină prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată sau cuvenit conform legislaţiei anterioare datei de 31 august 2024.
- Scutiri pentru o parte a veniturilor, pentru cei care primesc salariul minim „Având în vedere faptul că scopul măsurii este sprijinirea salariaţilor cu salariul de încadrare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărârea Guvernului, se propune menţinerea măsurii potrivit căreia, pentru suma de 300 lei/lună reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, până la 31 decembrie 2025, în anumite condiţii, prin derogare de la prevederile Titlului IV şi V din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, se prevede în proiect. Regimul fiscal se aplică, începând cu veniturile lunii ianuarie 2025, în cazul persoanelor fizice care au salariul de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Măsura se aplică pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadraţi cu normă întreagă.
Ministerul Finanțelor susține că propunerile sunt menite să asigure un sistem fiscal mai echitabil, transparent și eficient. Totodată, aceste măsuri ar urma să contribuie la reducerea deficitului bugetar, fără a afecta semnificativ creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice vizate.
Proiectul de ordonanță rămâne deschis dezbaterilor publice înainte de adoptare.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube