„Grupul Novartis în România (diviziile Novartis Pharma şi Novartis Oncology şi Sandoz) susţine sistemul de sănătate din România cu aproximativ 480.000 dolari, pentru lupta împotriva pandemiei Covid-19”, a anunţat luni grupul.
Astfel, Grupul Novartis în România susţine cu aproximativ 380.000 dolari (1,7 milioane lei) Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, pentru a contribui la instituirea unui fond de urgenţă pentru echipamente de protecţie, bunuri şi echipamente medicale care sunt necesare în acest moment pentru siguranţa personalului medical şi pentru tratarea pacienţilor din România.
Autorităţile din sistemul sanitar din România vor coordona alocarea resurselor către spitalele care au cea mai mare nevoie.
„Ne bucurăm că în aceste momente dificile partenerii noştri dau dovadă de unitate, de implicare şi mai ales de umanitate. Doar împreună vom înfrânge acest virus”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română.
Separat de sprijinul pe care îl Crucii Roşii, Grupul Novartis în România susţine cu o sumă totală de 50.000 dolari (220.000 lei), cinci spitale din Bucureşi, Cluj Napoca, Iaşi, Ploieşti şi Târgu Mureş pentru a răspunde nevoilor urgente pe care acestea le-au semnalat. Aceste nevoi au apărut în contextul Covid-19 şi sunt legate de achiziţia de echipamente de protecţie, materiale, bunuri şi alte echipamente medicale.
De asemenea, Grupul Novartis în România donează 100.000 de doze de azitromicină 250 mg, produsă de Sandoz, Institutului Naţional de Boli Infecţioase – Prof. Dr. Matei Balş şi reţelei naţionale de spitale de primă linie în lupta împotriva Covid-19. Această cantitate acoperă tratamentul pentru aproximativ 5.000 de pacienţi.
Această contribuţie face parte dintr-un set de programe iniţiate de Novartis ca răspuns la situaţia creată de pandemia de Covid-19 şi este finanţată din fondul global Novartis COVID-19 Response Fund. Prin acest fond, la nivel global, compania oferă subvenţii pentru a sprijini initiaţive din domeniul sănătăţii publice, concepute pentru a ajuta comunităţile să gestioneze provocările pe care le ridică această pandemie.
„Mă bucur că, împreună cu domnul profesor Alexandru Rafila, am reuşit să obţinem, prin donaţie, această cantitate de medicamente esenţiale în spitalele de boli infecţioase şi în alte unităţi medicale care tratează pacienţi cu Covid-19. Ne confruntăm, în prezent, cu o nevoie continuă şi în permanentă creştere de resurse pentru tratamentul adecvat al pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19. Apreciem gestul şi mobilizarea grupului Novartis/Sandoz de a susţine, prin această donaţie, tratamentul a 5.000 de pacienţi cu boli cronice asociate Covid-19, care necesită azitromicină în combinaţii terapeutice care au dat deja rezultate”, a declarat profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.
Novartis Grup este prezent în România prin 3 entităţi juridice: Novartis Pharma Service Romania (care include diviziile de pharma şi oncologie), Sandoz Pharma Service şi Sandoz.
La rândul său, Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald anunţă că se alătură luptei împotriva Covid-19 şi donează 60.000 de euro pentru a susţine lucrările de amenajare a secţiei ATI de la Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan.
Secţia va deservi noul spital temporar ROL 2, care a fost ridicat pentru a asigura asistenţă medicală specializată pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.
„Prin această donaţie, Fundaţia susţine o parte importantă din lucrările de amenajare a secţiei nou înfiinţate, cu o suprafaţă de 650 mp, care va oferi cele mai bune condiţii de siguranţă, ajutând astfel la determinarea unui prognostic mai bun pentru pacienţii internaţi. Conform estimărilor oficialilor Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan, în fiecare lună, secţia va putea permite tratarea a cel puţin 50 de pacienţi în stare gravă. Pentru noua secţie ATI au fost create trei linii noi de gardă, astfel încât medicii să fie alături de cei internaţi la orice oră din zi şi din noapte”, precizează fundaţia.
În plus, această secţie va fi echipată cu panouri de comandă şi control, care permit personalului medical să supravegheze şi să asiste pacienţii, la cele mai înalte standarde de siguranţă. Noua secţie va fi dată în folosinţă în cursul lunii aprilie.
– „Fundaţia Ronald McDonald este prima organizaţie care a decis să ne susţină financiar demersul nostru de amenajare a unei noi secţii de anestezie-terapie intensivă în cadrul Clinicii Ana Aslan din Otopeni. Proiectul pe care îl creăm împreună dă de fapt românilor o şansă în plus de reuşită în lupta cu Covid-19”, a declarat doctorul Anca Ştefan, managerul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan.
Pentru a oferi mai mult sprijin în lupta cu Covid-19, începând cu luna aprilie, Fundaţia Ronald McDonald oferă cazare gratuită personalului medical din Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu, în Casa Ronald McDonald aflată în incinta Spitalului.
„În aceste vremuri dificile pentru noi toţi, continuăm să fim alături de comunitate şi să facem bine alături de Fundaţia Ronald McDonald pentru a susţine activitatea spitalelor publice din România. De această dată, pentru a sprijini lupta împotriva răspândirii Covid-19 ne îndreptăm eforturile spre susţinerea amenajării secţiei ATI de la Institutul Ana Aslan, dar şi fiind aproape de cadrele medicale care fac eforturi extraordinare în această perioadă. Este mai important ca oricând să fim solidari şi să încercăm să oferim ajutor tuturor celor care au nevoie”, a declarat Daniel Boaje, membru fondator al Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald România şi director general Premier Restaurants România.
Din 2003, Casa Ronald McDonald serveşte drept casă departe de casă pentru părinţii ai căror copii sunt internaţi în spital pentru tratamente îndelungate, familii care vin din afara Bucureştiului şi care au posibilităţi materiale reduse. Pe perioada epidemiei, însă, medicii şi asistentele din Spitalul Grigore Alexandrescu vor locui în cele 14 camere din Casă, pentru a putea fi cât mai aproape de pacienţii lor.
De asemenea, toate fondurile colectate de Fundaţie în lunile martie şi aprilie sunt redirecţionate pentru susţinerea spitalelor Grigore Alexandrescu şi Marie Curie din Bucureşti, Louis Ţurcanu din Timişoara şi Sf. Maria din Iaşi cu echipamente de protecţie, materiale şi consumabile. Până acum, au fost distribuite 22.000 de mănuşi, 12.000 de măşti chirurgicale, 500 de kituri complete de protecţie pentru personalul medical din cele patru spitale pentru copii.
– Angajaţii companiilor E.ON donează şi ei pentru dotarea spitalelor care tratează pacienţii infectaţi cu Covid-19, iar E.ON România va dubla suma strânsă de angajaţi. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de aparatură şi echipamente de protecţie a personalului medical.
„Angajaţii companiilor E.ON din România au decis să se implice direct într-o campanie de strângere de fonduri prin care doresc să contribuie la eforturile de dotare a unităţilor medicale cu echipamente de protecţie şi aparatură specifică. Ei vor astfel să aibă un aport direct în sprijinirea acestora, încercând să îi inspire şi pe alţi români să le urmeze exemplul”, a informat luni E.ON.
Totodată, sumele strânse vor fi dublate de companie.
“Sunt foarte mândru şi emoţionat de iniţiativa colegilor noştri. Ei ne arată astfel că solidaritatea este foarte importantă în aceste vremuri. Puţin câte puţin, împreună putem face mai mult pentru cei aflaţi în linia întâi, încercând să ne protejeze sănătatea şi vieţile. Fiecare gest contează şi, de aceea, am decis să dublăm suma strânsă de angajaţi, pe lângă donaţiile pe care le-am anunţat deja”, spune Manfred Paasch, director general al E.ON România.
Reprezentanţii companiei spun că E.ON a contribuit financiar pentru achiziţionarea unui echipament complet de testare a virusului Covid-19, de către Spitalul Clinic Judeţean Mureş, care poate prelucra simultan zeci de probe, reducând timpul de diagnosticare.
Totodată, E.ON România va direcţiona către spitale alte 500.000 de lei, scopul acestui demers fiind de a asigura condiţii adecvate de intervenţie rapidă şi tratament a cât mai multor cazuri de infectare.
De asemenea, E.ON donează 250.000 kWh celor care, în această perioadă, au dificultăţi cu plata facturilor, într-o nouă campanie, „Daruieşte lumină”.