3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternațional"Groenlanda nu este de vânzare", afirmă liderul său ca răspuns pentru Trump

„Groenlanda nu este de vânzare”, afirmă liderul său ca răspuns pentru Trump

Disputa privind Groenlanda și ideea de achiziție a acesteia de către SUA a reapărut în centrul atenției, după ce Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a declarat că „proprietatea și controlul Groenlandei sunt o necesitate absolută” pentru securitatea națională și libertatea globală, notează Reuters.

Groenlanda, bogată în resurse naturale, precum petrol, gaze naturale și minerale

Reacțiile au fost ferme, atât din partea autorităților Groenlandei, cât și a Danemarcei, care administrează insula de peste 600 de ani.

Mute Egede, prim-ministrul Groenlandei, a răspuns categoric: „Groenlanda este a noastră. Nu suntem de vânzare și nu vom fi niciodată de vânzare. Trebuie să păstrăm lupta noastră lungă pentru libertate.”

La rândul său, Rasmus Jarlov, membru al parlamentului danez, a subliniat pe rețelele sociale că orice încercare a SUA de a prelua controlul asupra Groenlandei trebuie interzisă și contracarată.

Groenlanda, o regiune semi-autonomă cu doar 56.000 de locuitori, este bogată în resurse naturale, precum petrol, gaze naturale și minerale.

Cu toate acestea, economia sa rămâne dependentă de pescuit și de subvențiile anuale din partea Danemarcei. În ciuda dreptului de a-și declara independența, pe care îl deține din 2009, insula nu a făcut acest pas, din cauza dependenței economice.

Strategic, Groenlanda are o importanță deosebită pentru SUA, datorită bazei aeriene Pituffik, esențială pentru sistemul de avertizare timpurie împotriva rachetelor balistice.

Poziția geografică a insulei, pe ruta cea mai scurtă dintre Europa și America de Nord, întărește interesul militar al SUA pentru regiune.

Aceste tensiuni nu sunt noi. În 2019, Trump a exprimat interesul de a cumpăra Groenlanda, însă propunerea a fost rapid respinsă de autoritățile daneze și groenlandeze. Premierul danez de atunci, Mette Frederiksen, a calificat sugestia drept „absurdă”, provocând o reacție dură din partea lui Trump, care a anulat o vizită oficială în Copenhaga.

În paralel, Trump a generat controverse și pe alte fronturi, amenințând să recâștige controlul SUA asupra Canalului Panama, acuzând Panama de tarife excesive pentru utilizarea acestuia. Președintele panamez, Jose Raul Mulino, a reacționat vehement, marcând o altă dispută internațională.

Situația continuă să fie delicată, subliniind complexitatea relațiilor geopolitice și a intereselor economice și strategice în regiunile cheie ale lumii.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinXFacebook și Youtube.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă