2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiGroapa de gunoi de la Glina, un pericol permanent pentru locuitorii din...

Groapa de gunoi de la Glina, un pericol permanent pentru locuitorii din zonă

De mai bine de zece ani, dacă nu mai mult, mii de oameni din comunele Glina și Popești-Leordeni, județul Ilfov, trăiesc în pericol grav de îmbolnăvire, de contaminare, la care se adaugă și disconfortul permanent cauzat de emanațiile miilor de tone de gunoi și deșeuri de tot felul depozitate în imensa groapă de gunoi de la marginea comunei Glina. Indiferent de sezon, fie vara, cu temperaturi caniculare, fie iarna, chiar și când este îngheț, dinspre imensa groapă de gunoi – denumită oficial, dar nejustificat tehnic, „depozit de deșeuri menajere“ – vin în valuri, în funcție de vânt, mirosuri pestilențiale care fac viața oamenilor un calvar.

Sute de tone menajere adunate din tot Bucureștiul și din împrejurimi, stârvuri de animale din gospodării ori victime ale carnagiilor de pe șosele și chiar cadavre din cabinetele veterinare care economisesc bani nemaiapelând la serviciile firmelor ce preiau animalele moarte pentru incinerare abat asupra celor două localități miesme ce le fac viața insuportabilă. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit de hepatită, au probleme neurologice sau de respirație. Periodic, oamenii disperați ies în stradă și își strigă durerea și disperarea fluturând în aer acte medicale care certifică suferințele cauzate de mediul înconjurător și de toată mizeria ce le-a invadat viața!

Până și copiii ies periodic la marginea gropii, fie că e vorba de Glina, fie de Popești-Leordeni, și strigă spre cei care lucrează la groapă: „Vrem aer curat! Nu ne mai otrăviți! Ne mor părinții cu zile!“. Părinții, oameni care-și plâng de milă pur și simplu, stau în spatele lor, cu lacrimi în ochi, și îi lasă să-și manifeste furia de copilași care, iată, conștientizează drama prin care trec și ei, și cei din jurul lor. Este o luptă continuă. Oamenii se luptă, și sunt conștienți de asta, cu o mafie. Cu interese care implică zeci de milioane de euro. Plus combinațiile financiare cu bază politică.

 

Cianuri ascunse în gunoaie

În 2010, o echipă de procurori de la Parchetul General a descoperit, în urma unor sesizări legate de activitatea Depozitului de deșeuri Glina, popular denumită „groapa de gunoi Glina“, că în acest loc au fost aruncate – depozitate e prea mult spus – peste 2 tone de deșeuri ce conțineau substanțe periculoase, greu degradabile, care, prin emisie, pot afecta grav sănătatea locuitorilor din zonă.

În spatele acestei afaceri a stat firma Global Eco Center SRL, al cărei administrator este nimeni altul decât Vasile Tofan, controversat om de afaceri, care, potrivit anchetatorilor, „a dispus și a coordonat activitatea de ecologizare a unei platforme industriale (fosta ARO Câmpulung), fără să elimine substanțele periculoase din aceste deșeuri“. Potrivit procurorilor, Vasile Tofan, prin firma pe care a adminis­trat-o, nu a respectat normele privitoare la transportul acestor deșeuri, nici pe cele care prevedeau eliminarea substanțelor periculoase din deșeuri. Mai mult, în urma cercetărilor specifice, efectuate de specialiști în materie, anchetatorii au constatat că în cele două tone de deșeuri au fost incluse și cianuri.

Profesor doctor Laurențiu Tricor, de la Facultatea de Chimie din București, care a fost solicitat să interpreteze probele și analizele deșeurilor toxice, a declarat: „Am văzut în tabel prezența cadmiului. Cadmiul este responsabil pentru 7 la sută dintre afecțiunile renale cronice la nivel mondial. În plus, cadmiul este și un element chimic cu un timp biologic de înjumătățire de 10 până la 15 ani“. Deși substanțele chimice letale au fost avizate, nu s-a putut stabili cât timp a fost afectat mediul înconjurător și în ce măsură a fost afectată sănătatea locuitorilor din zonă, dar și a muncitorilor care lucrau la depozitul de deșeuri Glina. La finalul anchetei, procurorii au stabilit că firma lui Tofan, care se ocupa cu strângerea deșeurilor și tratarea apelor uzate și ecologizare, ar fi trimis specialiștilor probe falsificate. Prin aceste combinații a obținut permisiunea de a depozita substanțele letale la groapa de gunoi Glina. La finalul anchetei Parchetului General, suspecții au fost trimiși în judecată, fiind pasibili, în funcție de gravitatea faptelor individuale, de pedepse de până la zece ani de închisoare.

 

Garda Națională a intrat pe fir. ECOREC a ripostat în instanță

În urma repetatelor sesizări și reclamații, operatorul gropii de gunoi de la Glina, ECOREC SA, a intrat în vizorul Gărzii Naționale de Mediu. În iunie 2017, timp de mai multe zile, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au efectuat un amplu control la depozitul de deșeuri Glina, constatând, printre altele, că „operatorul depozitului de deșeuri desfășoară operațiuni de depozitare a deșeurilor nepericuloase fără a deține Autorizație Integrată de Mediu (AIM). ECOREC SA a fost amendată cu 60.000 de lei și a fost sancționată cu suspendarea activității până la obținerea AIM“. Mai mult, Garda Națională de Mediu a consemnat în raportul final al anchetei decizia ca „operatorul depozitului de deșeuri să efectueze monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului (emisii și imisii) la sursele stabilite de către comisarii Gărzii Națio­nale de Mediu“. Totodată, Garda Națională de Mediu a dispus și verificarea etanșeității puțurilor de captare biogaz, pentru evitarea eliminării în atmosferă a emisiilor ­necontrolate de gaz din corpurile C1 și C2 ale depozitului.

La scurt timp după controlul și sancțiunile dispuse de Garda Națională de Mediu, firma operatoare a gropii de gunoi a ripostat adresându-se instanței. Astfel, până la pronunțarea unei soluții definitive de către instanța de judecată, „executarea procesului-verbal de contravenție este suspendată, atât în ceea ce privește amenda contravențională, cât și referitor la sancțiunea complementară de suspendare a activității“, potrivit unui comunicat oficial al Gărzii Naționale de Mediu.

Locuitorii din Glina și Popești-Leordeni nu se dau bătuți

„Ne vom bate cu toate instituțiile pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri“, spun în cor, plini de revoltă, locuitorii celor două comune afectate de bomba ecologică de la Glina. „Autoritățile locale, primarii și consiliile locale luptă și ei pentru noi, dar suntem la mâna Justiției. Interesele sunt mari. Groapa asta a fost concesio­nată, după Revoluție, cu 5.000 de dolari americani pe lună. E clar că au fost unși cu bani grei, de-a lungul timpului, oameni, funcționari din administrație, politicieni, Poliție și Justiție. Nu ne pasă! Ne luptăm cu oricine. Cică ar fi băgată și mafia italiană în afacere. Una dintre marile familii de mafioți din Italia. Noi nu abandonăm comunele. Nu fugim. Avem case, pământuri și copii care vor să trăiască aici. Vrem să respirăm aer curat, să nu mergem vara cu nasul în batistă și iarna să nu mai vedem mii de ciori care rup din gunoaie și stârvuri ducând molime peste tot“. Vocile oamenilor sunt din ce în ce mai puternice. Oamenii vor să se facă auziți, să fie luați în serios. Este vorba de calitatea vieților lor, de sănătatea lor, de viața lor la propriu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă