2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSocialGreva profesorilor se extinde cu revolte în stradă. Niciun politician nu i-a...

Greva profesorilor se extinde cu revolte în stradă. Niciun politician nu i-a chemat pe profesori la negocieri în prima zi

În prima zi de grevă de amploare după aproape 20 de ani, sindicaliștii nu au fost chemați la niciun fel de negociere. De la ministerul educației și muncii vin doar promisiuni, însă profesorii anunță că de la grevă vor trece la acțiuni masive de protest în stradă. Anul școlar este în continuare sub semnul întrebării, deși se dau asigurări că nu va fi înghețat, ar trebui să se decaleze finalul de an, cât și întocmirea unui nou calendar al examenelor naționale și bacalaureatului, ceea ce agravează situația.

În timp ce profesorii anunță că le-a ajuns cuțitul la os, clasa politică are cu totul alte preocupări, mai ales acum că vine rotativa guvernamentală, iar PNL și PSD sunt preocupați să pună mâna fiecare pe ministerele care să le asigure câștigarea alegerilor de anul viitor.

Pentru că vocea profesorilor să fie auzită, aceștia anunță că se mută în stradă.

”Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală,  să iasă masiv în stradă”, au transmis sindicaliştii.

Peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic participă la greva generală, potrivit potrivit reprezentanţilor FSE „Spiru Haret”.

Ministerul educației a reușit să întocmească un comunicat de presă prin care anunță cadrele didactice că se lucrează.

„Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învăţământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educaţiei, aceasta înseamnă o creştere de circa 9% a salariului şi un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învăţământul preuniversitar şi 10.000 din învăţământul superior”, transmite Ministerul educaţiei.

Guvernul a anunţat, după negocieri, că Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie.

Legea salarizării ar urma să vină în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din toamnă. ”Nu este un document uşor de făcut şi nu aş vrea să dea nimeni rateuri. E drept, ministrul Muncii a întârziat foarte mult discuţiile pe această lege, dar nu ajută pe nimeni dacă eu găsesc vinovatul în persoana ministrului Muncii sau a altui ministru. Important este să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţiile pentru sistemul educaţiei”, a spus Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului.

Opoziția reacționează și ea

Președintele USR, Cătălin Drulă, spune că dacă s-ar elimina pensiile speciale ar fi bani cu siguranță pentru majorarea salariilor profesorilor.

„Să vină şi să votăm creşterea salariilor profesorilor, astăzi, la Senat, să eliminăm pensiile speciale. Sunt legi care pot să fie adoptate şi să aibă impact imediat”, a adăugat preşedintele USR.

Și partidul AUR somează Coaliția să ia măsuri cât mai urgente.

,,Salariile pe care profesorii le primesc în România sunt de mizerie, ele fiind consecința deciziilor luate de politicienii care s-au perindat la putere în ultimii 33 de ani.

Solicitările pe care profesorii le-au exprimat în spațiul public sunt perfect legitime, iar Guvernul are obligația de a răspunde de urgență revendicărilor cadrelor didactice.”, potrivit AUR.

Ce șanse sunt ca anul școlar să fie înghețat?

În joc este soarta a 2,9 milioane de elevi care ar trebui să aibă mediile încheiate, iar sute de mii de elevi care ar urma să dea examene. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la Radio România Actualități că elevii au suficiente note pentru a le fi încheiate mediile.

„Dacă acțiunea de protest va dura o zi, două, trei, atunci toate aceste lucruri sunt rezolvabile. Să nu uităm că începând de anul acesta mediile se încheie o singură dată pe an. Prin urmare, în luna mai, când vorbim, avem acumulate note calificative pe întreg anul școlar. Deci, tehnic, dacă vorbim încheierea situației școlare n-ar trebui să fie o problemă”.

În tot acest joc al clasei politice și a promisiunilor de peste 20 de ani că educația va avea 6% din PIB, cei care vor fi afectați sunt mai degrabă elevii, profesorii, dar și părinții.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de joi, 21 noiembrie 2024

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat ședința de joi cu o creștere generală a pieței, valoarea totală a tranzacțiilor fiind de 35,09 milioane...

Ciprian Ciucu: Eu aş fi organizat acest referendum în primăvară, decuplat de dezbaterile sterile, electorale

Referendumul local este util, pentru că presupune o discuţie despre creşterea coerenţei administrative, însă momentul organizării sale, simultan cu primul tur al scrutinului prezidenţial...

Tunari, Ilfov: Incendiu la trei imobile. 10 autospeciale ale ISU intervin

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu care se manifestă la 3 imobile, aflate pe strada 9 Mai, localitatea Tunari, județul Ilfov. În momentul de față...
Ultima oră
Pe aceeași temă