14 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăMediuGreenpeace cere clarificări de la miniștrii Energiei și Justiției privind protecția climei...

Greenpeace cere clarificări de la miniștrii Energiei și Justiției privind protecția climei în România

Greenpeace a lansat un apel oficial către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, cerând clarificări referitoare la o plângere penală care vizează mai multe organizații de mediu din România.

Greenpeace cere clarificări de la miniștrii Energiei și Justiției privind protecția climei în România

Într-o scrisoare deschisă, Greenpeace solicită răspunsuri clare și transparente în legătură cu ancheta derulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Această plângere, apărută recent în mass-media, a atras îngrijorarea organizațiilor de mediu, care văd acest demers ca o posibilă amenințare la adresa activității lor pentru protejarea climei și a naturii în România.

Greenpeace își exprimă preocuparea că această situație ar putea afecta angajamentele și eforturile naționale și internaționale în domeniul protecției mediului, solicitând Guvernului să asigure că procedurile legale nu vor fi folosite pentru a intimida activiștii de mediu.

Organizația cere un dialog deschis și o colaborare transparentă între autorități și societatea civilă, astfel încât protecția mediului să rămână o prioritate în România.

Acuzațiile vin în urma campaniei vocale Greenpeace împotriva proiectului de exploatare de gaze fosile Neptun Deep, planificat de compania austriacă OMV în Marea Neagră din România. Întrebat de posibila sa implicare, ministrul Energiei a criticat public căile legale și legitime care contestă procedurile de aprobare a proiectelor energetice controversate și distructive pentru oameni și natură. Totodată, el a refuzat să clarifice existența acestei plângeri penale și implicarea sa în iniţierea posibilei investigații, împiedicând astfel orice fel de dialog constructiv cu Greenpeace și alte organizații, se arată într-un comunicat Greenpeace.

Suntem extrem de dezamăgiți că reprezentanți ai guvernului român precum Sebastian Burduja, care pretind că împărtășesc obiective comune de consolidarea al securității, accesibilității și sustenabilității energetice a României, aleg să atace și restricționeze activitatea pașnică și legitimă a organizațiilor de mediu. Nu ne vom lasă intimidați și cu siguranță nu vom rămâne tăcuți în fața acestor atacuri nedemocratice și arhaice. Vom continua să luăm măsuri legale și să tragem la răspundere deciziile problematice care pun în pericol mediul înconjurător și viitorul nostru. Cerem răspunsuri și soluții clare de la miniștrii Energiei și Justiției cu privire la modul în care guvernul român va proteja drepturile fundamentale la un mediu sănătos și la protest, a declarat Elena Ionescu, Directoare Executivă, Greenpeace România.

În ultimele luni, Greenpeace a inițiat mai multe procese cu privire la controversatul proiect Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz. Substanțe toxice necunoscute deversate în mare, sute de milioane de tone de CO2 aruncate în atmosferă și riscul minelor marine de a provoca un dezastru ecologic sunt doar câțiva dintre factorii care fac Neptun Deep un proiect letal pentru oameni și biodiversitate. Prin exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep, OMV Petrom și Romgaz vor deveni cei mai mari poluatori cu emisii de carbon din România.

Cel mai recent atac împotriva Greenpeace face parte dintr-o serie de încercări de intimidare la nivel internațional împotriva organizației de protecție a mediului, adesea în legătură cu mega-proiecte ale companiilor producătoare de combustibili fosili. În prezent, Greenpeace este dată în judecată în SUA de grupul Energy Transfer pentru 300 de milioane de dolari, iar un proces inițiat de Shell împotriva Greenpeace International pentru un protest pașnic este încă în curs.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: România va intra anul acesta în Schengen şi cu graniţele terestre

Premierul a afirmat că a rezolvat Schengen, după un eşec al fostului prim-ministru Marcel Ciolacu a declarat că are „mai multe informații” care îi permit...

Fost sportiv olimpic, acuzat de crimă și trafic internațional de droguri!

Ryan Wedding, fost sportiv olimpic canadian, este căutat de FBI pentru conducerea unei rețele de trafic de cocaină și implicarea în comiterea a patru...

Meta colaborează cu o companie de la Hollywood pentru noul model AI de generare video, Movie Gen

Meta, compania-mamă a Facebook, a anunțat joi un parteneriat cu Blumhouse Productions, cunoscută pentru filmele de groază de succes „The Purge” și „Get Out”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă