14.9 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăMediuGreenpeace atacă în instanță avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru...

Greenpeace atacă în instanță avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep

Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanțelor suspendarea și anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic “CT-I-s-A-02561” situat în Platforma continentală a Mării Negre își pierde statutul de monument istoric.

Greenpeace atacă în instanță avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep

Greenpeace reclamă că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizația de mediu susține că proiectul Neptun Deep primește un tratament preferențial din partea instituțiilor române, amenințând patrimoniul cultural și dreptul românilor la un mediu curat și la sănătate.

O bună parte din documentația care a stat la baza eliberării ordinului (certificatul de descărcare, avizul comisiei zonale a monumentelor istorice, avizul secțiunii de evidență, etc.) sunt ținute secrete de Ministerul Culturii, deși conțin informații de interes public pe care Greenpeace România le-a solicitat.

Întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată Sit arheologic subacvatic de importanţă naţională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină și din epoca greacă.

Zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracție și transport de gaze naturale. Pe o suprafață de 7500 km 2, OMV Petrom si Romgaz vor împânzi Marea Neagră cu centre de foraj, sonde, manifolduri, risere, conducte de alimentare, platforme, cabluri, etc. 

Modul în care s-au eliberat și se eliberează avizele pentru exploatarea gazelor fosile din perimetrul Neptun Deep, adică pe repede înainte și fără respectarea prevederilor legale, ne arată că instituțiile statului, de la un capăt la celălalt, sunt captive unui grup de interese bine instrumentat. Când banii, corupția și puterea vorbesc, siturile arheologice de interes național sunt distruse. Neptun Deep nu reprezintă doar o amenințare pentru viitor, dar și una care șterge cu buretele legăturile noastre cu trecutul. Conservarea patrimoniului cultural subacvatic este esențială pentru cunoașterea și păstrarea istoriei și tradițiilor antice, salvând dovezile tangibile ale vieții umane trecute, asigurând în același timp accesibilitatea și cunoștințele pentru generațiile viitoare, declară Vlad Cătună, coordonator campanii Climă și Energie, Greenpeace România. 

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep:

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Șoc în handbal! Cel mai de succes club din ultimii ani a intrat în faliment

Cel mai titrat club de handbal feminin din ultimii ani, Vipers Kristiansand, a anunțat oficial falimentul, după ce nu a reușit să găsească investitori...

Percheziții domiciliare într-un dosar ce investighează infracțiuni de înșelăciune în domeniul asigurărilor

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, împreună cu echipe din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și Dej, desfășoară 11 percheziții domiciliare într-un dosar...

10.000 de persoane din 4 localități au ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței sexuale

Duminică, 20 octombrie 2024, a avut loc a zecea ediție a Marșului Împreună pentru Siguranța Femeilor, organizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței...
Ultima oră
Pe aceeași temă