Un judecător american acuză Google că a acționat, ca să-și menţină monopolul
Google a monopolizat în mod ilegal piaţa motoarelor de căutare prin tranzacţii exclusive, a stabilit un judecător federal. Decizia este o victorie a autorităţilor SUA în primul caz major antitrust, contra unui gigant din domeniul tehnologiei, transmite Bloomberg.
Judecătorul american a stabilit că gigantul Google deţine un monopol ilegal în materie de căutare online, în special prin contracte în care motorul de căutare este impus ca prestabilit. Judecătorul Amit Mehta din Washington a spus că plăţile Google de 26 miliarde de dolari pentru ca motorul său de căutare să fie opţiunea implicită pe smartphone-uri şi browserele web, a blocat efectiv orice alt competitor să aibă succes pe piaţă. Prin monopolizarea distribuţiei pe telefoane şi browsere, Google a putut majora semnificativ preţurile la publicitatea online, fără consecinţe, susţine Mehta.
„Acordurile de distribuţie ale Google blochează o parte substanţială din piaţa generală a serviciilor de căutare şi afectează oportunităţile rivalilor de a concura”, declară judecătorul.
Această poziţie implicită a permis Google să construiască cel mai folosit motor de căutare din lume şi a alimentat venituri anuale de peste 300 miliarde de dolari, generate în principal de anunţurile publicitare de căutare.
Decizia vine după ce, în 2020, Departamentul american al Justiţiei a dat în judecată Google pentru menţinerea unui monopol ilegal şi poziţie dominantă de natură să-i afecteze pe consumatori. Compania Alphabet, care deţine Google, a afirmat că va face apel la această decizie. Ministrul american al justiţiei Merrick Garland a salutat în schimb o „victorie istorică pentru poporul american”, subliniind că „nici o companie, indiferent cât de mare sau influentă, nu este deasupra legii” şi că departamentul său „va continua să aplice viguros legislaţia antitrust”, scrie AFP.