„Mă pregăteam să adresez o întrebare reprezentantului ministerului Justiţiei vis-a-vis de modalitatea în care a fost adoptată (n.r.: OUG 6/2016) şi care au fost raţiunile pentru care SRI a fost făcut organ de cercetare penală specială. Înainte să apuc să pun întrebarea, domnul general Dumbravă explică şi cuprins la un moment dat, probabil, de discurs, a spus că nu am dormit trei nopţi să găsim o soluţie după decizia Curţii Constituţionale. Atunci am spus: dacă spuneţi că aţi lucrat la ordonanţă, vă întreb direct. S-a ridicat şi a spus că nu au făcut ordonanţa, ci au dat aviz. Părea neobişnuit şi să ceară aviz de la SRI”, a declarat Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, într-un interviu difuzat de Antena 3.
Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat că SRI sau Parchetul General ar trebui să prezinte actul prin care a fost denunţat protocolul din 2016 pentru a nu exista suspiciuni, acuzând că prin astfel de documente s-a adăugat la lege.
“Problema e nu că se numeşte protocol, nu că cooperează cele două instituţii, ci că în secret au adăugat atribuţii, competenţe, modalităţi de punere în executare a unor mandate, printr-un act secret. Este irelevant că se numeşte protocol, convenţie sau orice alt titlu. Prin aceste protocoale au fost aduse completări, modificări normelor de procedură penală, despre asta este vorba. Este interzis SRI să facă acte de cercetare penală de o prevedere în legea ce reglemetează activitatea SRI”, a declarat Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, într-un interviu difuzat de Antena 3.
Magistratul a făcut referire şi la mailul trimis de Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM, în martie 2018 şi prin care membrii CSM sunt invitaţi la biroul de documente secrete al instituţiei pentru a studia protocolul din 2016, despre care Olaru preciza ca este încă în vigoare. Mailul a fost prezentat în exclusivitate de către luju.ro, şi venea în contextul în care SRI şi Parchetul General susţin că documentul nu şi-a mai produs efectele din martie 2017.
“Problema e că sunt două protocoale în 2016, iar dacă ar fi să mergem pe prezumţii, pornind de la lucruri certe, am spune că avem un protocol, nesecret şi unul secret. Atâta vreme cât în acest compartiment de documente secrete se află doar documente secrete, având în vedere mailul trimis de domnul Olaru, ar rezulta că cel secret e acolo. E o concluzie pe care o trag dintr-o prezumţie. Logic este că este vorba despre protocolul secret. Acum, dacă protocolul a fost denunţat, în mod firesc ar fi să nu laşi tu SRI sau PG să planeze suspiciuni şi să prezinţi actul prin care a fost denunţat acest protocol”, a mai spus Dana Gîrbovan.
Ordonanţa 6/2016 a transformat SRI în organ de urmărire penală specială, după decizia Curţii Constituţionale prin care serviciul secret nu mai putea să facă interceptări. Întrebat de implicarea SRI în punerea la punct a textului Ordonanţei din 2016, care a stat la baza protocolului secret dintre SRI şi Parchetul General, Claudiu Manda, şeful comisiei parlamentare de control spune că nu a avut cunoştinţă, dar acest lucru spune multe despre guvernarea Cioloş.
„Era obligaţia Parlamentului sau Guvernului, nu a SRI. Că s-a lucrat acolo şi s-a trimis de guvern propunerea, îmi arată că guvernul Cioloş era condus de servicii, nu invers. Cred că ministerul justitiei si Parlamentul avea de reglementat în acest sens. Nu am avut niciun fel de date în acest sens”, a declarat Claudiu Manda, la Antena 3.
Dumitru Dumbravă este cel care a declarat că instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI, şi că „în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”. In data de 28 august 2018, preşedintele Klaus Iohannis a semnat trecerea în rezervă a acestuia.