17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaGheorghiță Vlad, șeful SMAp: Resturile de drone găsite în România sunt rezultate...

Gheorghiță Vlad, șeful SMAp: Resturile de drone găsite în România sunt rezultate în urma acțiunilor forțelor armate ucrainene

România are un sistem de supraveghere antiaeriană ”foarte bun”, iar rămăşiţele de drone de provenienţă rusească găsite în România sunt, cel mai probabil, rezultatul acţiunilor forţelor armate ucrainene, a declarat, joi, la Constanţa, şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad.

„Avem un sistem de supraveghere foarte bun, din punctul meu de vedere. Proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri. Cel mai probabil, dar nu vreau să speculez, sunt rămăşiţe de drone care au fost combătute de către apărarea antiaeriană ucraineană”, a spus şeful Apărării.

Potrivit procedurii, a detaliat el, resturile de drone găsite sunt analizate. „Dacă se găsesc fragmente, trebuie să ştim provenienţa acestora – din punct de vedere chimic, din punct de vedere spectral, astfel încât să ne asigurăm că nu există niciun pericol nici pentru populaţie, nici pentru mediu, nici pentru nimeni”, a explicat Vlad.

În ceea ce priveşte distrugerea unor drone ruse care intră pe teritoriul României, şeful SMAp a spus: „Avem serviciul de poliţie aeriană şi asta este misiunea serviciului poliţie aeriană”.

Resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite în apropierea localităţii Plauru, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, în apropierea graniţei cu România, a transmis, joi, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Specialiștii din cadrul MApN cercetează zonele posibile de incidență

Investigaţiile realizate de specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI au început miercuri.

„Până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua şi astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a afirmat MApN.

Trei drone rusești au ajuns în România în urma atacului de la Dunăre

Rusia a lansat miercuri seară un atac masiv împotriva Ucrainei, în timpul căruia trei drone Shahed au trecut graniţa în România, ţară membră a NATO pe al cărei teritoriu au mai căzut drone ruseşti, au anunţat joi forţele aeriene ucrainene, potrivit Reuters.
Forţele ruse au lansat în total de 38 de drone kamikaze Shahed împotriva Ucrainei, dintre care 25 au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană.

Atacul a vizat, printre obiectivele sale principale, infrastructuri din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, care se învecinează cu România.

Totodată, la zece zile după ce Ucraina a anunţat plecarea ultimei nave de patrulare ruseşti de pe coasta Crimeei, Rusia şi-a retras toate navele din Marea Azov, o mare interioară ce scaldă ţărmurile acestei peninsule ucrainene ocupate ilegal de Federaţia Rusă din 2014. „Nu mai există nave de război ruseşti în Marea Azov”, a scris pe contul de Facebook purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, conform EFE şi Reuters. El a adăugat că ruşii „încep să suspecteze ceva”, făcând aluzie la posibilitatea unor atacuri ucrainene împotriva navelor ruseşti din zonă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....

Un vagon al unui tren de marfă cu cereale a deraiat la ieșirea din stația Valu lui Traian

Un vagon al unui tren de marfă încărcat cu cereale a deraiat, sâmbătă, la ieşirea din staţia Valu lui Traian. Circulaţia feroviară se desfăşoară...
Ultima oră
Pe aceeași temă