Germania a dislocat trupe în cadrul misiunii de menţinere a păcii a UE în Bosnia, pentru prima dată în ultimul deceniu, în timp ce cresc îngrijorările legate de instabilitatea provocată de războiul din Ucraina care se extinde în Balcanii de Vest.
Marţi, primele trupe germane care s-au întors în ţară au fost salutate în cadrul unei ceremonii la sediul din Sarajevo al forţei EUFOR, care a marcat începutul misiunii lor, a declarat un purtător de cuvânt militar german, citat de Reuters.
Germania va disloca în total aproximativ 30 de soldaţi în Bosnia până la jumătatea lunii septembrie, revenind la forţele de la sfârşitul anului 2012.
Bosnia se află la sute de kilometri de luptele din Ucraina, dar se confruntă cu o mişcare separatistă sârbă bosniacă tot mai agresivă, despre care analiştii spun că are un sprijin din partea Moscovei, potrivit spotmedia.ro.
Germania și-a retrimis mai multe trupe militare în Bosnia după un deceniu de lipsă de acolo în contextul tulbure al zonei Balcanilor de Vest
NATO şi înalţi oficiali ai UE au avertizat că instabilitatea provocată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Balcanii de Vest.
La doar câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, UE a decis să dubleze dimensiunea forţei sale de menţinere a păcii EUFOR, de la 600 de soldaţi la 1.100.
Liderul separatist sârb bosniac Milorad Dodik, care a creat cea mai gravă criză politică din Bosnia de la război încoace, destabilizând instituţii-cheie ale statului, a declarat că trupele germane nu sunt binevenite, făcând referire la rolul Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.
Actualul mandat al EUFOR expiră în noiembrie, iar Consiliul de Securitate al ONU este cel care trebuie să decidă asupra prelungirii acestuia cu încă un an. Dar cresc îngrijorările că Moscova şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a împiedica un acord.
EUFOR a înlocuit trupele de menţinere a păcii ale NATO în Bosnia în 2004.
Trupele europene au rolul de a stabiliza ţara după ce sârbii, croaţii şi bosniacii din Bosnia au purtat un război pentru teritoriu în anii 1990, în care au murit 100.000 de persoane.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!