Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga „războiul nervilor” cu guvernul, acuzat că a trucat alegerile legislative şi a abandonat ambiţiile europene ale acestei ţări din Caucaz, transmite France 24.
Susţinătorii aderării Georgiei la UE s-au mobilizat în fiecare seară de la sfârşitul lunii noiembrie la Tbilisi şi în alte oraşe pentru a protesta împotriva partidului la putere Visul Georgian.
Marţi, manifestanţii au organizat marşuri în aproximativ zece locuri din capitală, înainte ca mii dintre ei să se adune în faţa parlamentului pentru a douăzecea seară consecutiv.
Cu toate acestea, amploarea adunărilor s-a diminuat de aproape o săptămână şi nu au mai avut loc ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine.
Situaţia din Georgia este extrem de tensionată după alegerile parlamentare din 26 octombrie, câştigate de partidul Visul Georgian, dar denunţate de opoziţie şi Occident ca trucate.
Tensiunile din Georgia au sporit după ce partidul de guvernământ a anunţat că suspendă până în 2028 demersurile pentru aderarea ţării cu 3,7 milioane de locuitori la Uniunea Europeană.
Tensiuni în Georgia: noi interdicții privind protestele și controverse politice
Parlamentul Georgiei a adoptat o lege care interzice protestatarilor să-și acopere fețele și să folosească artificii sau lasere în timpul manifestațiilor, notează Reuters.
Noi interdicții privind protestele în Georgia
Decizia vine pe fondul unor proteste pro-UE tensionate, care au degenerat în confruntări violente între forțele de ordine și demonstranți.
Legea prevede amenzi de 2.000 de lari (aproximativ 720 USD) pentru încălcări, iar alte măsuri includ sancțiuni mai dure pentru vandalizarea clădirilor și blocarea traficului. Amenzile pentru organizarea blocajelor rutiere pot ajunge la 15.000 de lari (5.400 USD).
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!