4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăGeorge Simion s-ar fi întâlnit cu un ofițer FSB, la Cernăuți, susține...

George Simion s-ar fi întâlnit cu un ofițer FSB, la Cernăuți, susține fostul ministru Anatol Șalaru

Politicianul român George Simion s-ar fi întâlnit cu un ofițer FSB în Ucraina, la Cernăuți, susține Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării al Republicii Moldova.

Anatol Șalaru a făcut această dezvăluire într-un interviu acordat site-ului „În Linie Dreaptă„. Interviul a fost publicat pe internet la data de 27 martie 2023.

Anatol Șalaru a fost ministru al Apărării, apoi deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Conform declarațiilor sale, el l-a cunoscut personal pe George Simion în anii 2014 – 2015, când Simion a fost în vizită la Chișinău, inclusiv la Parlamentul Republicii Moldova. La acel moment, Simion era liderul unei grupări unioniste, Acțiunea 2012, iar Șalaru era deputat.

Apoi, Șalaru a fost intrigat de faptul că, la începutul anului 2015, George Simion a fost expulzat din Republica Moldova. Drept urmare, Șalaru, în calitate de deputat, i-a cerut explicații directorului SIS. SIS este Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova.

Directorul SIS i-a explicat lui Șalaru că acțiunile lui Simion „nu sunt ceea ce par a fi”. Concret, SIS l-ar fi monitorizat pe Simion de ani de zile, în colaborare cu serviciul secret al Ucrainei. Pe acea cale, SIS a aflat că, în anul 2011, Simion s-a întâlnit cu rezidentul (șeful) FSB din orașul Cernăuți.

Întâlnire cu un ofițer FSB, apoi cu un consilier al președintelui Dodon

Tot de la SIS, Șalaru a aflat că, în Republica Moldova, Simion „se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești”, susține Șalaru. El presupune că datele despre Simion pe care le dețin serviciile secrete din Ucraina și Republica Moldova au fost transmise și serviciilor secrete ale României.

Conform datelor disponibile pe internet, Mark Tkaciuk a fost deputat și a fost consilierul lui Igor Dodon, în vremea când Dodon a fost președintele Republicii Moldova.

„Ceea ce a făcut Simion la Chișinău a confirmat, de altfel, argumentele propagandei rusești”, a subliniat Anatol Șalaru. Ca efect al acțiunilor sale, „astăzi în Republica Moldova nu se mai vorbește despre George Simion”, susține Anatol Șalaru.

El o mai critică și pe senatoarea Diana Șoșoacă. Despre Șoșoacă, fostul ministru Șalaru susține că ar avea o activitate antiromânească, anti – UE și anti – NATO.

Într-o intervenție la postul Antena 3, George Simion a respins acuzațiile pe care i le aduce Anatol Șalaru. „Nu am cunoștință de așa ceva. Am văzut că vorbește fostul ministru al Apărării în timpul lui Vlad Plahotiuc, Șalaru, un fruntaș al PCRM, un fel de ideolog al comuniștilor de la Chișinău. Eu nu m-am văzut în viața mea cu acest domn, Marc Tkaciuk”, a susținut Simion.

Anatol Șalaru este în prezent președintele Partidului Unității Naționale (PUN). În perioada 2015 – 2016, el a fost ministru al Apărării în Republica Moldova. În decembrie 2016, Șalaru a fost demis din fruntea Ministerului Apărării, prin decret al președintelui Igor Dodon.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă