Interesul tinerilor români pentru investiții a crescut semnificativ în ultimii ani, Generația Z fiind prima care începe să investească încă de la vârste foarte tinere, conform datelor furnizate de Revolut.
În România, doar 21% dintre tinerii din Generația Z nu investesc, o proporție considerabil mai mică comparativ cu generațiile mai în vârstă. De exemplu, 38% dintre cei din generațiile X și Boomers declară că nu fac investiții.
În ceea ce privește portofoliile medii, utilizatorii Revolut din România au, în medie, portofolii de 1.855 de euro.
Tinerii între 18 și 24 de ani încep cu portofolii mai mici, de aproximativ 275 de euro, în timp ce persoanele de peste 35 de ani au portofolii care depășesc 3.600 de euro în medie, conform datelor pentru primul semestru din 2024.
Generația Z se remarcă și printr-o mai mare deschidere față de investițiile cu risc ridicat, 28% dintre aceștia optând pentru astfel de instrumente.
În contrast, doar 6% dintre persoanele de peste 55 de ani sunt dispuse să își asume riscuri similare.
Tinerii investitori cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani constituie 60% din totalul utilizatorilor Revolut care investesc în România, un procent ușor sub media UE de 62%.
Cei mai mulți investitori din Generația Z se regăsesc în Belgia (72%), Olanda (70%) și Italia (69%). La nivel european, unul din patru clienți care au început să investească prin Revolut în prima jumătate a anului 2024 este nou-venit în domeniul investițiilor.
Conform Revolut, majoritatea investițiilor realizate de tinerii din Generația Z se îndreaptă către obligațiuni (45%), urmate de Fondurile Flexibile de Investiții (36%), acțiuni europene sau americane (12%) și ETF-uri europene (7%).