Pentru prima dată, fizicienii au observat o gaură neagră unică în spațiu care pune la îndoială teoria despre modul în care se formează găurile negre, notează interestingengineering. com.
O nouă gaură neagră schimbă percepția cercetătorilor
Multe găuri negre au fost detectate și apar adesea ca parte a unui sistem binar. Aceste sisteme binare sunt formate dintr-o gaură neagră și un obiect secundar — cum ar fi o stea, o stea neutronică mult mai densă sau o altă gaură neagră — care se învârt în jurul unei alteia, atrase de gravitația găurii negre, formând astfel o pereche orbitală strânsă.
Acum, printr-o descoperire surprinzătoare avem noi cunoștințe despre găurile negre, obiectele pe care le pot găzdui și modul în care se formează acestea.
Într-un studiu publicat în revista Nature, fizicienii de la MIT și Caltech raportează că au observat pentru prima dată o „gaură neagră triplă.”
Noul sistem conține o gaură neagră centrală care consumă o stea mică care intră în spirală foarte aproape de gaura neagră la fiecare 6,5 zile – o configurație similară cu majoritatea sistemelor binare.
Surprinzător, o a doua stea pare să se învârtă în jurul găurii negre la o distanță mult mai mare. Fizicienii estimează că acest companion îndepărtat orbitează în jurul găurii negre la fiecare 70.000 de ani.
Aparenta stăpânire gravitațională a găurii negre asupra unui obiect atât de îndepărtat ridică semne de întrebare cu privire la originile sale.
Se crede că găurile negre se formează când o stea suferă un colaps rapid, iar miezul ei se comprimă, generând o temperatură și o presiune extrem de mari. Aceasta duce la o explozie gigantică numită supernovă, care aruncă straturile exterioare ale stelei în spațiu.
Cu toate acestea, descoperirea echipei sugerează că, dacă gaura neagră nou observată ar fi rezultat dintr-o supernovă tipică, energia pe care ar fi eliberat-o înainte de a se prăbuși ar fi îndepărtat orice obiecte slab legate aflate la periferia sa. Așadar, a doua stea exterioară nu ar trebui să fie încă prin preajmă.
În schimb, echipa suspectează că gaura neagră s-a format printr-un proces mai blând de „colaps direct”, în care o stea se prăbușește pur și simplu peste ea însăși, formând o gaură neagră fără o ultimă străfulgerare dramatică.
Deoarece noul sistem triplu include o stea foarte îndepărtată, aceasta sugerează că gaura neagră a sistemului a luat naștere printr-o prăbușire directă, mai blândă.
În timp ce astronomii au observat supernove mai violente timp de secole, echipa afirmă că noul sistem triplu ar putea fi prima dovadă a unei găuri negre formate prin acest proces mai blând.
Descoperirea triplei găuri negre a venit aproape întâmplător.
Fizicienii au găsit-o în timp ce căutau prin Aladin Lite, un depozit de observații astronomice .
Echipa a căutat în galaxia Calea Lactee semne de noi găuri negre.
Din curiozitate, ei au analizat o imagine a V404 Cygni – o gaură neagră aflată la aproximativ 8.000 de ani lumină de Pământ, care a fost unul dintre primele obiecte pentru care s-a confirmat că este o gaură neagră, în 1992.
De atunci, V404 Cygni a devenit una dintre cele mai bine studiate găuri negre, documentată în peste 1.300 de lucrări științifice.
Cu toate acestea, aceste studii ar fi trebuit să raporteze ceea ce a observat echipa.
Când echipa a examinat imaginile optice ale V404 Cygni, a văzut ceea ce părea a fi două pete de lumină, surprinzător de apropiate.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!