1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInternaționalGafă politică a Parlamentului European. Transnistria, regiune a Republicii Moldova, este denumită...

Gafă politică a Parlamentului European. Transnistria, regiune a Republicii Moldova, este denumită „stat”

Parlamentul European comite o gafă politică inexplicabilă, atribuind regiunii Transnistriei, aflată în estul Republicii Moldova, titulatura de „stat separatist”.

Această titulatură, atribuită Transnistriei, apare într-un document al Parlamentului European. Documentul prezintă programul sesiunii plenare de la Strasbourg, din perioada 13-16 martie 2023. Cu privire la programul zilei de 14 martie 2023, documentul Parlamentului European indică o dezbatere intitulată „Republica Moldova: teamă în fața încercărilor Rusiei de a deraia traiectoria pro-europeană”. Programul zilei de 14 martie este prezentat astfel:

„În urma recentelor proteste de stradă și avertizări cu privire la o lovitură de stat, eurodeputații vor dezbate marți seara provocările cu care se confruntă țara candidată la UE.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat recent că Rusia dorește să organizeze o lovitură de stat în țara sa, inclusiv prin sabotaj și prin stimularea tulburărilor civile, ca o modalitate de a opri procesul de integrare a țării în UE.

Fiind una dintre cele mai sărace tări din Europa, Moldova a suferit în special din cauza tulburărilor politice și economice din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv a protestelor de stradă din capitala Chișinău. De asemenea, trebuie să facă față situației din statul separatist pro-rus Transnistria, unde Rusia are o prezență militară.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE, împreună cu Ucraina, în iunie 2022″

Ce este real, în această referire la Transnistria, este că regiunea este controlată, de facto, de autoritățile separatiste, pro-ruse, de la Tiraspol. Dar de iure, Transnistria face parte din Republica Moldova. Nicio țară din lume, nici măcar Rusia, nu a recunoscut Transnistria drept „stat”. Aceasta, cu toate că, în mai multe rânduri, autoritățile de la Tiraspol au cerut să le fie recunoscută independența față de Republica Moldova.

Pe de altă parte, autoritățile Republicii Moldova fac eforturi pentru o reintegrare a Transnistriei. De altfel, în Guvernul Republicii Moldova există și un post de „viceprim-ministru pentru Reintegrare”. Postul este deținut, în acest moment, de vicepremierul Oleg Serebrian.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă